LONDEN - Schoorvoetend maar gestaag volgen Britse bedrijven het Nederlandse voorbeeld om interim- of transitiemanagers in te zetten als de zaak economisch gezien wat minder gedijt. Zij moeten ook wel, want door de toenemende concurrentie, nieuwe technologieën, hoge loonkosten, gewijzigde (EU-) regelgeving en/of marktverzadiging is de noodzaak om te reorganiseren vaker dan ooit nodig.
De doorbraak in het anders denken over interim- en transitiemanagers is voor een goed deel toe te schrijven aan het Amstelveense W & S. Vijf jaar geleden waagde eigenaar/oprichter Karel Waagenaar (63) de stap naar de overkant van de Noordzee. Aanvankelijk zonder succes. Door een kantoor te openen op één van de duurste locaties van Londen, het prestigieuze Hannover Square, werd er meer geld uitgegeven dan er binnenkwam.
"Ook bleken de Britse geesten nog niet helemaal rijp voor interim-management. Het duurde lang om erkenning in de markt te krijgen", legt Waagenaar uit. "Engelsen gaan liever met hun bedrijf ten onder dan toe te geven dat zij niet kunnen managen. Ook het 'old-boys'-netwerk staat verandering in de weg."
Een nieuwe, soberder behuizing langs de drukke Edgware Road op loopafstand van Hyde Park en grotere naamsbekendheid zorgen er inmiddels voor dat W & S volledig is geaccepteerd op de Britse managementsmarkt. In plaats van op de deuren van in nood verkerende Engelse bedrijven te kloppen, wordt het Amstelveense concern nu zelf benaderd. In het bestand zitten 2000 ervaren Britse managers - in Nederland zijn er liefst 7000 in kaart gebracht - waaruit W & S haar managers rekruteert.
Eerst wordt een zogenaamde bedrijfsscan gemaakt om te zien waar het is misgegaan. Vervolgens wordt er, in samenspraak met de opdrachtgever, een plan van aanpak gemaakt, om daarna het roer over te nemen. "Onze managers gaan op de stoel van de chauffeur zitten om het stuur over te nemen. Doel is het bedrijf gezond en concurrerend te maken. Harde saneringsmaatregelen zijn daarbij niet uitgesloten", menen Waagenaar en zijn Britse directeur Bruce Manning.
Om de kwaliteit van het management te garanderen wordt bij de uitvoering van de opdracht door W & S tenminste één schaduwmanager aangesteld. Het tweetal: "Soms zetten we teams van vier mensen in. Het risico op mislukkingen is daardoor klein. Bij alle klussen geldt de vrijheid-blijheid clausule. Klikt het niet met de opdrachtgever of vice versa, of heeft een bedrijf zelf een goede manager gevonden, dan gaan wij uit elkaar. Beide partijen moeten er geloof in hebben."
Karel Waagenaar en Bruce Manning zagen vorig jaar de Britse tak met 50% groeien. Voor de komende jaren wordt een groei voorzien van 20 tot 30% per jaar. In Nederland kende W & S de laatste acht jaar een groei van liefst 500%. Het bedrijf telt meer dan 100 medewerkers. Volgens Waagenaar kijkt de zakenwereld steeds opener aan tegen transitie- en interim-management. Hij stond 20 jaar geleden aan de wieg van deze relatief nieuwe bedrijfstak. De salarissen voor hun managers variëren in Nederland tussen de €70.000 en €200.000 per jaar. Omdat van een ervaren manager wordt verwacht dat hij leiderschap toont, is de minimale leeftijd 35 jaar.