De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Franse fondsen ontbreken
bij Nederlandse belegger

Van een onzer verslaggevers

   
 

PARIJS - Op de oude handelsvloer in het statige Parijse beursgebouw gonst het voor twee dagen van ouderwetse bedrijvigheid. Waar vroeger de traders elkaar ooit orders toeschreeuwden, concurreren nu 172 mid- en small caps van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam om de investeringsgelden van circa 300 institutionele beleggers. Euronext zet hiermee de kleine beursfondsen in het zonnetje. Het is wel even wennen, vooral voor de Nederlandse delegaties die relatief dun gezaaid zijn.

Jean-François Théodore, de Franse topman van de combinatie van de beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon, noemt het alvast een mijlpaal. Niet verwonderlijk, want het kostte de beurs anderhalf jaar aan voorbereidingen. Maar gisteren was het dan zover. Tot vandaag kunnen bedrijven uit de begin dit jaar gestarte beurssegmenten Nextprime (traditionele bedrijven) en Nexteconomy (nieuwe economie) zichzelf op de kaart zetten bij institutionele beleggers. "We willen hiermee tonen oog te hebben voor de belangen van mid- en small caps", vertelt de Franse beursdirecteur bij opening van het evenement. "Het gaat ons om hen. Dat willen we vandaag nog eens bevestigen."

De boodschap van Théodore moet oude wonden helen. Zo kreeg Euronext na de fusie veel kritiek van kleinere bedrijven die vreesden dat de internationalisering van de financiële markten ze tot de lelijke eendjes van de beurs zou degraderen. Het antwoord van Euronext: de oprichting van Nextprime en Nexteconomy. In deze beurssegmenten zouden de kleintjes beter de aandacht kunnen trekken van grote investeerders. Allereerst doordat de ze aan allerlei transparatie-eisen moeten voldoen, waaronder de publicatie van kwartaalcijfers; dat is fijn voor beleggers. Tot nu toe hebben 262 bedrijven ervoor getekend, 45 Nederlandse, 52 Belgische en 165 Franse. Met het evenement wil Euronext nu de communicatie tussen kleine bedrijven en grote investeerders op gang brengen.

Van de fondsen in Nextprime en Nexteconomy zijn er 172 via een tiental brokers en banken op het Parijse evenement vertegenwoordigd. Financiële directeuren lopen er af en aan om afspraken met investeerders ter plekke af te handelen. Koos Kramer, financiële topman van Wessanen, heeft deze dag zeven gesprekken. Tussen pakjes sojaburgers en koekjes - Franse producten van Wessanen - prijst hij in een uur tijd per gesprek zijn bedrijf als beleggingsobject aan.

Een Nederlandse bankier noemt de bijeenkomst een uitstekend initiatief om beleggers te ontmoeten, al zijn volgens hem wel veel Nederlandse bedrijven afgehaakt. Dit onder meer vanwege de eigen financiële agenda. "Kas Bank zit met cijfers, BAM met een emissie en VastNed vond het evenement niets voor een vastgoedfonds." Verder zouden de Nederlandse bedrijven "nog even de kat uit de boom kijken".

In de 'verkoopkraam' van SNS Securities wordt dat beeld bevestigd. Analist Frank van Wijk rekent voor dat er 15 Nederlandse bedrijven aanwezig zijn, "17 als je kleintjes als Tie Holding en Priority Telecom meetelt. Het merendeel echter Franse bedrijven." Euronext komt zelf op 29 Nederlandse aanwezige bedrijven.

Ook de Franse investeerders lijken in de meerderheid. "Er zijn weinig Nederlandse beleggers die in Franse small caps beleggen", verklaart een collega van Van Wijk het eenrichtingsverkeer.

Jean Pierre Tanghe, de vertegenwoordiger van het Belgische Barco kan erover meepraten. Op roadshows in Nederland lopen beleggers bijna standaard zijn bedrijf voorbij. Notering in Nexteconomy is voor Barco een goede manier om ook in Nederland beleggers te werven, al worstelt het bedrijf enigszins met de eis van de kwartaalrapportage. De omzet van het bedrijf is seizoensgebonden en dat vergt uitleg, zo stelt Tanghe. Hij mag na de rede van beurstopman Théodore voor de verzamelde pers de loftrompet over het Parijse evenement mag blazen.

Achteraf blijkt de Belg echter minder content. Een bedrijvengids van Euronext vermeldt bij de omzet van Barco in 2001 een bedrag van €451 miljoen. "Dat moet dus 792 miljoen zijn. Nu lijkt onze omzet met 300 miljoen gedaald. Je communiceert je te pletter, maar hoe zetten we dit recht?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.