door Rolien Créton KOPENHAGEN - De Noorse bewoners rondom de Sklvikfjord aan de westkust kunnen hun geluk niet op: de vrijgelaten walvis Keiko, bekend van de film Free Willy, heeft hun kleine fjord als nieuwe thuisbasis uitgekozen.
|
Nieuwsgierig zwemt Keiko, de orka uit de populaire film 'Free Willy', naar een bootje met Noren. De orka werd zes weken geleden in IJsland in vrijheid gesteld. Nu heeft hij de Noorse Sklvikfjord als thuisbasis gekozen. (Foto: AP)
|
Kinderen voeren de afgelopen dagen zonder angst mee op de rug van de zeven meter lange orka. Volwassenen aaiden hem beduidend voorzichtiger vanuit een bootje over zijn rug. En de gemeente Halsa stelde zelfs een nieuwe 'Keiko-chef' aan, die met dollartekens in zijn ogen verklaarde dat zijn gemeente "Keiko maar wat graag wil behouden".
Tegelijkertijd kijken Noorse deskundigen met afgrijzen naar het Amerikaanse Keiko-bevrijdingsproject, dat inmiddels al meer dan 20 miljoen euro heeft gekost. Na het optreden van Keiko in de film Free Willy begonnen Amerikaanse dierenliefhebbers groots opgezette campagnes om het verwaarloosde dier te bevrijden uit een pretpark in Mexico City.
Zo werd Keiko in 1998 per vliegtuig naar IJsland getransporteerd, waar hij op zijn vrijlating werd voorbereid. Nadat de orka in juli dit jaar werd vrijgelaten, legde hij 1400 kilometer af om in de Noorse Sklvikfjord te eindigen. Het dier wordt gevolgd door twee Amerikaanse onderzoekers van het Keiko-project, die met man en macht proberen om de Noren bij de orka weg te houden.
"Amerikaanse romantiek op zijn ergst", aldus de prominente walvisdeskundige Nils Øien. "Eerst worden er miljoenen gestoken in een project om het dier tam te maken. Dan wordt er nog meer geld geïnvesteerd om hem weer wild te maken. De mensen die denken dat ze Keiko helpen door hem weer te bevrijden, bereiken het tegenovergestelde." De onderzoeker schat in dat de walvis niet in staat is om de noodzakelijke 50 tot 70 kilo vis per dag zelf te vangen en adviseert om het beest af te schieten. Deze uitspraak heeft hem al bedreigingen met de dood van Amerikanen opgeleverd.
Voor Steinar Lem, woordvoerder van een Noorse natuurorganisatie, gaat het afschieten van Keiko te ver. Toch noemt hij alle aandacht voor Keiko sentimentele dierenpesterij. "Er zijn belangrijkere zaken op de wereld zoals bijvoorbeeld de luchtverontreiniging." Ook de Noorse afdeling van Greenpeace kijkt met misprijzen naar de enorme geldstroom die de orka naar zich toetrekt: "Zoveel zouden we voor een mens niet bij elkaar krijgen."