AMSTERDAM - Nederland steunt desnoods militaire acties tegen Irak om dat land te dwingen volgens de VN-resoluties zijn massavernietigingswapens op te geven. Als het regime van Saddam Hoessein daarbij ten val komt zal niemand daar een traan om laten, maar het is "vooralsnog" geen hoofddoel van de acties.
Hij wil dat de VN-Veiligheidsraad een nieuwe resolutie aanneemt om de militaire acties tegen Irak te steunen, als het daartoe komt. PvdA en D66 willen vandaag een debat over Irak.
De dreiging van Irak dat bezig is met de ontwikkeling van nucleaire, biologische en chemische wapens, wordt "steeds ernstiger", aldus de minister. De aanhoudende weigering van Irak om VN-wapeninspecteurs toe te laten is volgens hem "niet aanvaardbaar".
Als Irak zegt dat het die wapens niet heeft is het aan Irak om dat te bewijzen.
De aanhoudende oorlogsgeluiden uit de VS over acties tegen Saddam Hoessein horen volgens De Hoop Scheffer tot de internationale druk die nodig is om Irak in het gareel te krijgen. Maar als die druk niet werkt "sluit ik niet bij voorbaat uit dat inderdaad militair optreden, met als doel de naleving van de relevante Veiligheidsraad-resoluties af te dwingen, aan de orde kan komen".
Een nieuwe resolutie over militaire acties noemt De Hoop Scheffer "wenselijk" om politiek draagvlak te krijgen. Tot nu toe staan landen als Frankrijk, Rusland en China kritisch tegenover mogelijke Amerikaanse acties tegen Irak.
Volgende week tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal De Hoop Scheffer zijn Amerikaanse collega Powell ontmoeten. Volgens de Nederlandse minister hebben de Amerikanen nog geen vastomlijnd plan over de manier waarop zij Saddam Hoessein ten val willen brengen.
"Zeer weinigen in Irak en in de rest van de wereld zouden een verandering van regime in Bagdad betreuren, gezien de uitzonderlijke wreedheid van het regime, de onderdrukking van de bevolking en de ernst en de intensiteit van de mensenrechtenschendingen", aldus De Hoop Scheffer. Hij denkt dat veel Iraakse vluchtelingen zullen terugkeren naar hun land als Saddam is verdwenen.
Maar volgens Nederland moeten eventuele militaire acties als uiterste middel gericht zijn op naleving van de VN-resoluties. Een verandering van regime in Bagdad kan daarvan wel een gevolg zijn.