DEN HAAG - Heijmans Beton- en Waterbouw heeft gisteren een boete van €13.500 aan zijn broek gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), omdat de bouwgigant weigert mee te werken aan het onderzoek naar mogelijke malversaties bij de aanbesteding van de Noord-Zuid metrolijn in Amsterdam.
|
HENK KOOP
...bij niet verschijnen kan gijzeling volgen ... (Foto: WFA DENNIS BEEK)
|
Heijmans, die het samen met vijf andere bedrijven vorig jaar nog op een akkoordje trachtte te gooien met de NMa, wordt nu door de kartelpolitie aangepakt. De NMa wilde drie medewerkers van Heijmans horen in verband met de e-mail die het bedrijf stuurde naar het Franse Soletanche, dat samen met het Duitse bedrijf Bögl het station Rokin wilde maken. De kartelpolitie onderzoekt of Heijmans de markt wilde afschermen en prijsafspraken wilde maken met Soletanche.
Een woordvoerder van Heijmans laat weten dat het bedrijf de boete "grote onzin'' vindt. "Wij hebben wel degelijk volledige medewerking verleend aan het onderzoek van de NMa. We bekijken nu of we in beroep zullen gaan tegen de uitspraak'', aldus de zegsman van het bedrijf in Rosmalen.
Bouwer Heijmans komt op maar liefst 25 pagina's van de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem voor. De commissie gelooft niet dat bestuurslid Van den Hoven niet op de hoogte was van het vooroverleg en de prijsafspraken waaraan Heijmans zich jarenlang schuldig maakte. Vandaag moet topman H. Hazewinkel van het bouwconcern Koninklijke Volker Wessel Stevin zich verantwoorden voor de commissie. Ook KWS komt voor in de papieren van Koop Tjuchem.
De parlementaire enquêtecommissie bereiken geruchten dat de directeuren van bouwbedrijf Koop Tjuchem en de Koop Groep vrijdag niet zullen komen opdagen voor de openbare verhoren. De Groningse bouwer kreeg landelijke bekendheid nadat ex-directeur Ad Bos de inmiddels beruchte schaduwboekhouding van het bedrijf openbaar maakte.
Bouwbedrijf Koop hulde zich gisteren in stilzwijgen. Het bedrijf geeft "geen commentaar" op alles dat te maken heeft met de bouwfraude-affaire.
Als de getuigen, onder wie de holdingdirecteur Henk Koop, directeur Veerman van Koop Tjuchem en zijn adjunct Spaargaren de verhoren inderdaad boycotten, kan de commissie de weigeraars door Justitie laten gijzelen om ze zo te dwingen toch te getuigen. De gedwongen opsluiting kan maandenlang duren.
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageerden gisteren geschokt op de onthulling van de controller van Ballast Nedam J. de Bie dat de accountant KPMG al sinds 1998 op de hoogte was van de praktijken van vooroverleg en verboden prijsafspraken. KPMG zelf zwijgt in alle toonaarden, maar morgen moet accountant Kruithof, die de boekhouding van Koop Tjuchem controleert, voor de commissie verschijnen.
Volgens D66 toont dit voorbeeld opnieuw aan dat veranderingen in de accountantssector dringend noodzakelijk zijn. "Het beeld was toch dat accountants onkreukbare types zijn en alles kunnen controleren, maar de geluiden die we nu horen zijn niet best'', aldus D66-Kamerlid Giskes, die vindt dat in de toekomst de controle- en de advies-afdelingen van accountants moeten worden gescheiden. "Het zelfreinigend vermogen in de sector blijkt niet goed te werken'', aldus D66-Kamerlid Giskes.
Volgens het GroenLinks-Kamerlid Vendrik bevestigt de getuigenis van De Bie het beeld dat in de Kamer al lang bestond over de accountancy. "Dit is een hoogst dubieuze aangelegenheid en het is schadelijk dat KPMG dit zo laat passeren zonder fatsoenlijk commentaar te geven", aldus Vendrik. Hij wijst erop dat de Kamer al langer een probleem maakt van het feit dat accountants door al hun adviesklussen vaak niet meer hun onafhankelijke controlefunctie kunnen uitoefenen. KPMG doet ook voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat onderzoek naar corruptie onder ambtenaren. VVD en CDA willen pas reageren op de onthullingen op het moment dat het eindrapport met de conclusies openbaar wordt.