DOETINCHEM - De bewoners van de zuidelijke provincies gaan zich veel vaker dan hun landgenoten in de noordelijker gelegen provincies te buiten aan snacks zoals een portie frites of een lekkere frikadel. Zeeuwen doen dat zelfs meer dan twee keer zoveel als Groningers.
Dat meldt het vakblad Snackkoerier, dat zich baseert op onderzoek van het farmaceutische bedrijf Roche Nederland.
De Zeeuwen zijn de absolute snackkoningen van ons land. Van hen eet 64 procent minimaal één keer per week patat of een andere snack. Direct na de Zeeuwen volgen de Brabanders met 58 procent, terwijl de Limburgers met 48 procent de derde plaats bezetten. Het onderzoek maakt geen onderscheid tussen het halen van snacks bij een cafetaria of het zelf thuis klaarmaken ervan.
Wat de oorzaak is van de verschillen, weten de onderzoekers niet maar het zou kunnen zijn dat de nabijheid van het wat 'Bourgondischer' ingestelde België zijn weerslag heeft op de eetcultuur in de aangrenzende provincies.
De Groningers 'snacken' het minst, slechts 27 procent doet dat minstens één keer per week. Ook Noord-Holland houdt het met 32 procent rustig, evenals Drenthe met 35 procent. De Friezen vormen met 45 procent een uitschieter in het noorden. In de andere provincies schommelen de percentages tussen de 36 en 40. Voor Nederland is het 41%.
In de provincies waar veel snacks worden geconsumeerd, worden niet automatisch meer dikke mensen aangetroffen.