De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 4 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Energiebedrijven worden overstelpt met opzeggingen
Groene stroom
uit gratie

   
 

door Jan Colijn AMSTERDAM - Nederland keert groene stroom massaal de rug toe. Duizenden particulieren willen hun abonnement opzeggen nu het kabinet vanaf volgend jaar de vrijstelling van de zogenoemde ecotaksheffing voor de helft wil schrappen.

Nadat de milieuvriendelijke energie met geldverslindende reclamecampagnes van nutsbedrijven en stimuleringspremies van de overheid succesvol op de markt werd gebracht, dreigt het hele project nu toch uit te draaien op een fiasco.

De telefoons van energiebedrijven staan roodgloeiend, omdat boze consumenten weigeren op te draaien voor de extra kosten. Door de maatregel kan de energienota van de honderdduizenden huishoudens die al zijn overgeschakeld op groene stroom, 100 euro per jaar duurder uitvallen.

Een inwoner van de Achterhoek met groene stroom belde zijn energiebedrijf Nuon en kreeg te horen dat hij nog enige tijd geduld moet hebben.

"De telefoniste vertelde dat ze momenteel zoveel aanvragen krijgen om weer afgesloten te worden dat ze het niet meer aankonden. Er was sprake van een wachtlijst."

Alleen al bij Nuon kwamen sinds vorige week 2000 telefoontjes binnen van verontruste consumenten. Daarvan lieten er 1000 weten de nutsvoorziening op te willen zeggen. Ondanks het grote aantal meldingen, bestrijdt Nuon-woordvoerder Bart Sikking dat het energiebedrijf de situatie boven het hoofd groeit: "Van een wachtlijst is mij niets bekend. Wel adviseren we klanten zich nog niet af te laten sluiten, maar nog even Prinsjesdag af wachten. Dan wordt immers duidelijk wat de stimuleringsregelingen van de overheid precies inhouden."

De zegsman sluit niet uit dat de groene energie uiteindelijk toch niet duurder uit zal vallen, zelfs niet wanneer het kabinet vasthoudt aan de huidige plannen. Hoewel Sikking uit oogpunt van concurrentie daar niet al te veel over kwijt wil, zegt hij: "We onderzoeken of we groene stroom tegen dezelfde tarieven kunnen leveren als nu. Nuon heeft namelijk als doelstelling om in 2005 in totaal 2000 megawatt duurzame energie te leveren; vier maal zoveel als nu." Nuon telt momenteel 325.000 particulieren die duurzame energie betrekken.

Het energiebedrijf Essent, waarvan 308.000 van de 2,4 miljoen klanten zijn aangesloten op groene stroom, maakte gisteren bekend dat de prijs voor groene stroom voorlopig gehandhaafd zal worden. "Zoals de vlag er nu bij hangt, zal de klant bij ons ook in 2003 hetzelfde voor groene als voor grijze stroom betalen", aldus woordvoerder Maarten Thijs. Onbekend is nog wat Essent gaat doen, mocht het huidige scenario slechter uitpakken dan verwacht.

De nutsbedrijven Eneco en Renu wilden gisteren nog niet reageren op de kabinetsplannen. Intergas Energie, met enkele duizenden aansluitingen in Brabant, kondigde gisteren aan dat de groene stroom in 2003 niet duurder uit zal vallen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 4 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.