De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Feest zonder grenzen

door Hans Woudstra

   
 

HILVERSUM - De spetterende finale van de 21e Telesport/Staatsloterijverkiezing Voetballer van het Jaar was er ééntje om in te lijsten. En dat kwam dan vooral door Christian Chivu, die met zijn zo spontaan en aanstekelijke lach de zaal met genodigden plat kreeg. Toen het vuurwerk knalde en op het feestelijke podium de achttien vlaggen van alle eredivisieclubs uit het plafond neerdaalden, ontving de winnaar van de Gouden Schoen een ovatie die hem nog lang zal heugen. Een geëmotioneerde Chivu stamelde: "Ik wil deze prijs delen met de spelers van Ajax en met mijn overleden vader."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Chivu (links) brengt een toost uit met zijn idool Hagi.
De 21-jarige begenadigde Roemeense verdediger van Ajax ("Iek ben heel erg blai...") kreeg de hoofdprijs uit handen van zijn grote idool Gheorghe Hagi. De 'Maradona' van de Karpaten', zoals de bijnaam van Hagi vroeger luidde, schudde vele oude bekenden de hand en had 's middags nog de training bij Ajax bezocht. Chivu stapt vandaag voldaan in het vliegtuig dat hem voor de interland tegen Bosnië voor even terug naar zijn vaderland brengt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Alfred Schreuder (r) raakt geëmotioneerd na de uitreiking van de Zilveren Schoen.
Op het Hilversumse Mediapark stond Studio 21 gisteravond bol van de hoogtepunten. De complete voetbalwereld was met liefst 700 genodigden (een absoluut record volgens organisator Wim Bohnenn) feestelijk uitgedost aanwezig en de snorrende televisiecamera's signaleerden meedogenloos dat bij de één de smoking wat minder gemakkelijk zat dan bij de ander.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Foppe de Haan (l) feliciteert zijn ex-spits Marcul Allbäck met de Bronzen Schoen.
Het mocht de pret niet drukken op een sprankelend gala waarop Koning Voetbal met verve regeerde. Ondanks vervelende bijverschijnselen van de laatste tijd leeft het voetbal in ons land weer volop en dat bewijzen de volle stadions (weer meer seizoenkaarten) en het heuglijke feit dat de 'Grote Drie' dit seizoen in de Champions League mag acteren. En dat danken we mede aan een aantal geweldige buitenlandse voetballers, die hier jaar-in jaar-uit hun sporen verdienen. Immers, voor het derde achtereenvolgende jaar ging na de Pool Dudek en de Zwitser Vogel de Gouden Schoen naar een buitenlander waarvan er liefst 166 (van de 444 in ons land spelende professionals) als betaald voetballer actief zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Pierre van Hooijdonk (r) topscorer van het afgelopen seizoen.
Geen wonder dat de complete cast van de musical 'Saturday Night Fever' met Frank Wentink had gekozen voor een compilatie van buitenlandse muziekstukken, die voortreffelijk werden vertolkt door onder meer Alma Nieto, Ingrid Simons, Franklin Brown en Harry Slinger. Met als thema 'Ode aan de winnaars' speelde het orkest onder leiding van Maurice Luttikhuis Roemeense en Zweedse muziek (Marcus Allbäck kwam vorig seizoen uit voor Heerenveen en won de Bronzen Schoen) en zorgden 35 Spaanse La Tuna-zangers, zangeressen en gitaristen met 'Granada' en 'Valencia' voor een heus Spaans volksfeest.

Spaans?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Rafael van der Vaart is volgens John van 't Schip veel meer dan een Talent van het Jaar.
Jawel, want ons grootste Nederlands talent heeft een Spaanse moeder. Ajacied Rafael van der Vaart, pas negentien jaar jong, kreeg gisteravond de prijs als 'Het Talent van het Jaar' uit handen van zijn voormalige jeugdtrainer John van 't Schip ("Je bent veel meer dan alleen een talent") en was vorig jaar al na Gerald Vanenburg, Piet Giesen en Patrick Kluivert de jongste international ooit, toen hij in oktober als invaller van Oranje debuteerde tegen Andorra.

Niemand anders dan Feyenoorder Pierre van Hooijdonk had natuurlijk recht op de topscorersprijs (24 goals) en op diens verzoek kwam Ronald Spelbos hem de trofee overhandigen. "Ronald heeft me erg veel geleerd en daar ben ik hem dankbaar voor. Maar deze prijs is ook van mijn teamgenoten", zei Van Hooijdonk bescheiden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Dirk Kuyt ontvangt de Bronzen Schoen.
Dit keer waren er twee bronzen schoenen, want Katwijker Dirk Kuijt, de driftig scorende spits van FC Utrecht, hield gelijke tred met Marcus Allbäck. Laatstgenoemde had zijn pas drie maanden oude dochtertje Philippa naar het feest meegenomen. Ze was de jongste in de zaal en 'Paco' Sjaak Swart net niet de oudste. Alfons Groenendijk, de vroegere trainer van Kuijt en de geplaagde Heerenveen-coach Foppe de Haan, mochten de prijzen uitreiken. En ja, met slechts één puntje achterstand op Chivu greep NAC-aanvoerder Alfred Schreuder de Zilveren Schoen. De boerenzoon uit Barneveld had de organisatie gevraagd of zijn voormalige trainer Huub Stevens, die onlangs Schalke'04 voor Hertha BSC verruilde, hem de prijs mocht overhandigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Mario van Ende, die afscheid heeft genomen van de voetballerij, wordt op het Gala in het zonnetje gezet.
De voltallige KNVB-top, de selectie van Ajax inclusief voorzitter Michael van Praag, de voetballers van FC Utrecht en NAC, PSV-trainer Guus Hiddink, de 23 rapporteurs van het klassement (allen ex-topvoetballers onder leiding van Dick Schneider), zij allen en vele, vele andere prominenten uit de voetbalwereld genoten met volle teugen van de gemarineerde tournedos, waarbij zij zich de door wijnboer, piloot en AGOVV-trainer Stanley Menzo uitgezochte wijnen (vooral de Rosé Lamothe Bouscault 2001 vond gretig aftrek) goed lieten smaken.

PSV-baas Harry van Raay was er ook, al zat hij dit keer niet aan dezelfde tafel met KNVB-baas Henk Kesler, maar wat niet is kan nog komen, toch?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x455, 71kb)

De kundige presentator Kees Jansma, die aanvankelijk door schoonmaakster Carry Tefsen voor de voeten werd gelopen, zette Feyenoord-coach Bert van Marwijk in het zonnetje naar aanleiding van het winnen van de UEFA Cup en ook Guus Hiddink kreeg bloemen voor zijn prestatie met Zuid-Korea op het afgelopen WK. Ook werd afscheid genomen van scheidsrechter Mario van der Ende.

Natuurlijk werden er op het exclusieve gala oude herinneringen opgehaald. Aan tafel 33 spraken 'Mister Ajax' Sjaak Swart, Wim Kieft en Sören Lerby over het verleden en was Rafael van der Vaart een gretig toehoorder. Een eerbetoon was er voor alle oud-winnaars van wie Martin Haar in 1982 de eerste was.

In de sport heb je winnaars en verliezers. 'Afgang compleet' stond er vorig jaar op 3 september, vandaag dus precies een jaar geleden met rampletters in Telesport. De missie van Louis van Gaal richting WK was na de nederlaag tegen Ierland toen faliekant mislukt.

Komend weekeinde staat Oranje in Eindhoven tegen Wit-Rusland aan het begin van een nieuw (EK)-avontuur. Revanche nemen en het geschonden blazoen in de wereld opvijzelen, is de strijdkreet die ook gisteren in Hilversum in de wandelgangen duidelijk en veelvuldig hoorbaar was.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.