De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Scholen en brandweer
oefenen ontruimingen

   
 

door Arianne Mantel AMSTERDAM - Driehonderd brandweerkorpsen in ons land gaan de basisscholen in oktober massaal helpen bij een ontruimingsoefening. De vluchtplannen voor duizenden leerlingen zijn onderdeel van het project 'Een school zonder ongelukken' dat uiteindelijk ervoor moet zorgen dat alle basisscholen het zogenaamde veiligheidsvignet verdienen.

Zo ver is het echter nog lang niet.

Krap een jaar na de start van het project hebben slechts 25 basisscholen het predikaat 'veilig' verdiend. De namen van deze 25 scholen worden morgen bekend gemaakt door onderwijsminister Van der Hoeven, waarbij al wel duidelijk is dat basisschool Tintestein (Zuid-Holland) zeker het vignet krijgt.

De animo om het vignet te verdienen is er: het afgelopen jaar hebben 200 veiligheidscoördinators van een gelijk aantal basisscholen een training gevolgd bij de Stichting Consument en Veiligheid. Zij gaan ervoor zorgen dat scholen geen kapotte traptreden of wankele gymtoestellen meer hebben. Met het opstellen en uitvoeren van een veilig schoolontruimingsplan moeten onder andere geblokkeerde vluchtwegen worden opgespoord.

Gemiddeld krijgen 85 kinderen per dag op een basisschool een ongeluk waarbij ze belanden op de EHBO-post van een ziekenhuis. Het ministerie van Onderwijs heeft 60 miljoen euro beschikbaar gesteld om dergelijke ongelukken te voorkomen.

Als een school het vignet krijgt, is dat een jaar geldig. Om het veiligheidsvignet te krijgen, moeten scholen onder meer de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie laten zien. Ook moeten ze een plan opstellen om risicovolle gebieden aan te pakken.

Tintestein heeft het vignet volgens Consument en Veiligheid verdiend omdat er reeds geoefend is met ontruimingen. Ook zijn haakjes van kapstokken afgeschermd zodat kinderen niet meer hun hoofd stoten. Het hek is aangepast en onder de speeltoestellen ligt een zachte bodem.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.