De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dominee worden via LOI-opleiding

Van onze onderwijsredactie

   
 

LEIDEN - De Theologische Universiteit Kampen en de LOI University hebben de handen ineengeslagen en gaan dominees opleiden via internet, om te zorgen voor meer en eigentijdse aanwas van studenten. Deze hypermoderne benadering sluit wellicht goed aan bij het pleidooi van cabaretier Freek de Jonge voor eerherstel van de dominee.

Hij verwerpt de wijdverbreide opvatting dat predikanten intolerante moraalridders zijn. Om bij te dragen aan deze 'rehabilitatie' nam De Jonge, die opgroeide in een orthodox hervormd domineesgezin, het initiatief voor een ontmoetingsdag voor domineeskinderen, zo liet hij gisteren op een persconferentie weten.

Duizenden 'lotgenoten' worden op 26 oktober in de Nieuwe Kerk in Amsterdam verwacht om te discussiëren over wat hun opvoeding en afkomst betekenen voor hun inbreng in de cultuur in Nederland. En over normen en waarden, wat volgens De Jonge bijna niet beter kan worden gedaan dan door de domineeskinderen: die kennen de eeuwige worsteling tussen wat wel en niet mag, vooral op zondag.

In totaal zijn er 3000 predikanten in ons land. De komende tien jaar gaat een belangrijk deel van hen met pensioen. Zonder nieuwe, eigentijdse aanwas, zal er een tekort ontstaan.

Kampen heeft een van de drie door de Samen-op-Weg-kerken erkende predikantenopleidingen van Nederland. De aanvoer van studenten is echter bijzonder mager. Kampen telt momenteel 190 studenten.

Opvijzeling van het slechte imago is een van de manieren om meer studenten te trekken, uitbreiding van het studieaanbod door een thuisstudie kan hier ook aan bijdragen, hopen de kerken. Al staat het natuurlijk nog niet vast dat iedere afgestudeerde daadwerkelijk aan de slag zal gaan als predikant of geestelijk verzorger.

De LOI, het instituut voor schriftelijk onderwijs uit Leiden, brengt de kennis in op het gebied van afstandsonderwijs en computertechnologie. Kampen levert de inhoud van de lesprogramma's en de begeleiding van de studenten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.