De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Roep om standpunt De Hoop Scheffer over aanpak Irak

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen dat minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) zich eindelijk eens uitspreekt over Irak.

VVD-Kamerlid Van Aartsen, de voorganger van De Hoop Scheffer, wil dat de bewindsman gaat benadrukken dat Europa en de Verenigde Staten veel gemeenschappelijks hebben bij deze kwestie. "De VS pakken dit heel goed aan en hebben beloofd dat ze hun bondgenoten zullen consulteren. Alles moet in het teken staan van het verkleinen van de verschillen tussen de VS en de Europese Unie. Dat mag van de Nederlandse regering wel eens wat meer aandacht krijgen", zegt de oud-minister.

PvdA-Kamerlid Koenders wil nog deze week De Hoop Scheffer aan de tand voelen. Hij vindt dat het kabinet moet laten weten waar ons land staat, nu in de VS al weken een felle discussie aan de gang is of Irak moet worden aangevallen.

Volgens Buitenlandse Zaken wordt er vooral in kranten gediscussieerd over acties tegen Irak, maar is er nog geen enkel concreet plan. De Hoop Scheffer wil geen commentator op het wereldnieuws worden, zegt diens woordvoerder: "We doen dit stap voor stap. Irak moet eerst inspecteurs van de Verenigde Naties toelaten, daarna zien we wel verder."

Alternatieven

PvdA'er Koenders noemt de massavernietigingswapens van Irak "zeker een probleem", maar voorziet geen militaire acties. "Er zijn alternatieven daarvoor zoals hervatting van de VN-inspecties en indamming van het regime." Koenders heeft kritiek op de "onbezonnen acties" die in de VS worden voorbereid en denkt pas aan militair ingrijpen als het met de inspecties niet lukt en dan alleen in een internationale coalitie.

Van Aartsen wil niet op militaire acties vooruitlopen. Wel benadrukt hij dat Irak al jarenlang VN-resoluties met voeten treedt en dat het regime van Saddam Hoessein de regio destabiliseert. "We moeten niet berusten in de status quo", vindt hij. "Er moet maximaal druk worden gezet op Irak en daarbij moeten we de VS niet alleen laten staan." Ook volgens Van Aartsen zal het met het verzet tegen de VS wel meevallen: "Bij het ingrijpen in Afghanistan waren ook veel landen eerst kritisch."

CDA-Kamerlid Eurlings vindt ook dat ons land de VS moet steunen, maar hoopt dat de Amerikanen "niet uit de heup zullen schieten". Hij wil een internationale coalitie tegen Irak omdat eenzijdig ingrijpen van de VS voor grote spanningen in het Midden-Oosten zal zorgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.