De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 3 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Familie van wereldleiders'
verwelkomt Balkenende

   
 

AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende is gisteren opgenomen in de internationale 'familie' van wereldleiders. "Welkom in onze familie", zo begroette de Franse president Chirac de kersverse Nederlandse minister-president, die zich als een vis in het water voelt op de VN-topconferentie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Jan Peter Balkenende (Foto: AP)
Niet alleen Chirac, ook de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela, de Italiaanse premier Berlusconi, de Britse premier Blair en tal van andere kopstukken wilden wel eens weten wie het Nederlandse 'wonderkind' precies is.

,,Ze waren nieuwsgierig naar wat er na de verkiezingen in Nederland is gebeurd en ook naar de mensen in het nieuwe kabinet", aldus Balkenende na afloop van alle ontmoetingen in zijn hotelsuite van het streng bewaakte Sandton Towers.

,,Maar vooral waren ze benieuwd naar de standpunten en het beleid van het nieuwe kabinet."

Balkenende staat voor de zware en moeilijke opgave om Wim Kok, die groot gezag genoot onder de vooraanstaande wereldleiders, te doen vergeten.

Met dezelfde onbevangenheid waarmee hij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen won, beweegt Balkenende zich soepel in het internationale milieu: vrolijk, tactvol en op de juiste momenten zeer scherp.

De groten der aarde vervoegden zich ook op de hotelkamer van de Nederlandse premier om hem wat beter te leren kennen. Daar werden ze ontvangen met koffie, thee of wat mineraalwater.

Met de Indonesische president Megawati werden de banden tussen Nederland en Indonesië aangehaald. Wel liet Balkenende in het gesprek dat hij met Megawati voerde, blijken dat Nederland zich grote zorgen maakt over de vervolging van de moordenaars van de Nederlandse journalist Sander Thoenes. ,,De Indonesische president wees op de scheiding der machten", aldus Balkenende, die volgens ingewijden de Indonesische president streng toesprak hierover.

Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Simon Peres vervoegde zich bij Balkenende op de kamer. Er werd uitgebreid gesproken over de tegenstellingen tussen de Israëli's en de Palestijnen. Peres nodigde Balkenende uit voor een bezoek aan Israël.

Vandaag staat Balkenende voor een ware krachtproef. Hij zal al vroeg in de ochtend zijn nieuwe collega's toespreken in de grote vergaderzaal waar de World Summit wordt gehouden.

,,Je wilt natuurlijk dat Nederland zo goed mogelijk wordt vertegenwoordigd", zei Balkenende, die zich gisteravond voorbereidde op zijn belangrijke optreden in de schijnwerpers van de complete internationale pers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 3 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.