JOHANNESBURG - Het Nederlandse energiebedrijf Nuon gaat de komende tijd maar liefst 50.000 Zuid-Afrikaanse gezinnen van elektriciteit voorzien. In het noordelijk deel van de provincie KwaZulu Natal, waar de armoede op het platteland enorm is, kunnen de bewoners Nuon-zonnepanelen tegen een maandelijks bedrag van zes euro gebruiken.
|
Politiemannen houden de boel in de gaten tijdens de top in Johannesburg. (Foto: REUTERS)
|
Veel Zuid-Afrikanen op het platteland zijn niet aangesloten op het vaste elektriciteitsnetwerk. Met de Nuon-apparatuur kunnen ze gemiddeld vijf uur per dag radio en televisie laten werken en een paar lampen laten branden. De Zuid-Afrikanen schaffen in speciale Nuon-winkels - inmiddels zijn er drie geopend - de apparatuur aan, die vervolgens aan huis wordt geïnstalleerd.
Nuon-topman Ludo van Halderen kondigde gisteren in Johannesburg de overeenkomst met het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf RAPS aan. Het project is mogelijk door verschillende subsidies van onder meer de Zuid-Afrikaanse overheid, Ontwikkelingsamenwerking, maar vooral ook door de 225.000 klanten van Nuon die thuis 'natuurstroom' gebruiken. Nuon is al vanaf 1999 in Zuid-Afrika actief en werd uitgekozen door de Zuid-Afrikaanse overheid om de elektriciteitsproblemen in KwaZulu Natal op te lossen.
"Onze natuurstroomklanten betalen iets meer voor hun stroom en met die financiële middelen werd het project mogelijk", aldus Nuon-bestuursvoorzitter Van Halderen, die trots is over de aanpak in Zuid-Afrika. "Wij laten hier zien dat er geïnvesteerd wordt in goede toepassingen van zonne-energie."
Van Halderen beschouwt de activiteiten in Zuid-Afrika zelfs als een vorm van 'maatschappelijk ondernemen', waarvoor in de Nederlandse politiek vaak wordt gepleit. "Het is een manier van Nuon om onze klanten bij dit soort projecten te betrekken. Zon, wind en water, daar gaat het om bij duurzame energie. Natuurlijk is het maatschappelijk verantwoord om dit hier te doen, maar het is en blijft wel ondernemen. Uiteindelijk willen we er geld mee verdienen. Nuon is een commercieel bedrijf."
Na het vertrek van Nuon-topman Swelheim en de komst van Van Halderen op 1 januari van dit jaar werd het roer bij Nuon drastisch omgegooid. De beoogde grootschalige internationalisering is niet meer het belangrijkste doel van het energiebedrijf. "Nuon richt zich in de komende jaren op de Nederlandse, Belgische en Duitse markt als het om energie gaat. Daar ligt onze focus", aldus Van Halderen gisteren tijdens de World Summit in Johannesburg.
De topondernemer bezocht afgelopen weekeinde het gebied waar Nuon de 50.000 zonnepanelen gaat leveren. "Ik kwam daar een jongetje van zes jaar tegen die dankzij de elektriciteit in huis nu woordjes kan lezen. Hij kan 's avonds met een lamp aan zijn huiswerk maken en er komt informatie beschikbaar via radio en televisie als ze dat tenminste kunnen betalen. Daarmee zie je dat je geweldige dingen kunt doen met elektriciteit", aldus Van Halderen.
Nuon heeft naast het grote windmolenpark in China en de activiteiten in Zuid-Afrika ook een internationaal zonnepanelenproject in Mali, waar wordt samengewerkt met het Franse EDF.
Bij gebleken succes in Zuid-Afrika ligt er enorme markt voor Nuon open, want ook in grote delen van Afrika en Azië zijn er voor miljarden mensen geen fatsoenlijke elektriciteitsaansluitingen.