BERGEN - Een groep van 2000 dronken en door drugs bedwelmde housers uit heel Europa heeft een ravage gemaakt van het beschermde natuurgebied Bergerheide in het Noord-Limburgse Bergen. De gemeente greep pas in na twee dagen keihard illegaal feesten in het stiltegebied dat deel uitmaakt van Nationaal Park de Maasduinen.
De ravage in het vertrapte natuurterrein is enorm. Tussen de bomen staan achtergelaten bankstellen en liggen grote bergen vuilnis. De Tweede Kamer is verontwaardigd dat het zolang duurde voordat de politie optrad.
|
Een deelnemer aan de illegale houseparty in Bergen laat de ME weten dat er volgens hem niet zo veel aan de hand is. (Foto: ARMINO)
|
De bezetting van het natuurterrein begon vrijdagavond toen duizenden housers uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Tsjechië met grote geluidsinstallaties naar Bergen afreisden. Pas toen 200 agenten van de mobiele eenheid zondagochtend met de wapenstok in de aanslag de Bergerheide binnentrok, bleek de party snel over.
De schade loopt, zo meldt de gemeente, in de tonnen. De illegale feestgangers, die volgens burgemeester Dick Klaverbeek onder de drank en dope zaten, lieten niet alleen een gigantische berg troep achter maar hadden ook op diverse plaatsen vuurtjes gestookt. Klaverdijk: "Wat denkt u dat de inzet van zo'n grote politiemacht kost?"
De politie kreeg vrijdagavond lucht van het festival nadat grote groepen feestgangers zich na een oproep op internet op diverse parkeerplaatsen in de omgeving hadden verzameld. Via sms-jes ontvingen de deelnemers op het allerlaatste moment de exacte locatie door.
Het natuurgebied werd na overleg met justitie direct hermetisch afgesloten.
De burgervader riep zaterdag een noodverordening uit nadat de housers ondanks diverse sommaties weigerden op te krassen. "Wij gaan door tot maandag, in elk geval net zolang tot de mensen nog kracht hebben om op hun benen te staan", verklaarde een van de organisatoren. "We dachten hier een prima plek gevonden te hebben. Hier zijn we toch niemand tot last?"
Maar toen tien minuten later de vier pelotons en 200 man sterke ME'ers dreigend op de housers afkwamen, wilden zij wel snel maken dat zij wegkwamen. Honderden van hen trachtten nog haastig hun bezittingen mee te nemen maar daarvoor was het toen al te laat. "Wegwezen!", was het credo. De spullen die achterbleven, geluidsapparatuur, aggregaten en drankvoorraden, werden direct in beslag genomen.
Volgens burgemeester Dick Klaverdijk was het onmogelijk om eerder in te grijpen. "We zijn letterlijk overvallen door die meute. Ze waren binnen een half uur hier", sprak de burgervader. "We hebben snel flyers verspreid maar daar bleek niet iedereen gevoelig voor. Ons doel was zonder geweld en zonder escalatie in te grijpen maar dat is in het holst van de nacht onmogelijk in zo'n bosgebied. Bovendien, waar haal je in een weekeinde met een nominale bezetting zo gauw vier pelotons mobiele eenheid vandaan? Die moet je overal vandaan plukken".
De Tweede Kamer is het niet eens met de burgemeester. CDA, LPF, VVD en D66 spreken schande van de trage reactie. "Dit soort zaken waarvan we weten dat ze niet mogen, moeten niet worden gedoogd. Meteen toen duidelijk was dat het illegaal was, op zaterdag dus, had er een einde aan de houseparty moeten worden gemaakt", aldus VVD-Kamerlid Cornielje, die vindt dat er duidelijke regels moeten komen zodat de politie snel kan optreden.
Het CDA wil minister Remkes (Binnenlandse Zaken) om opheldering vragen over het in haar ogen te trage optreden. "Ik kan me niet goed voorstellen dat het door allerlei regels moeilijk was om direct in te grijpen. Een noodverordening kan meteen worden opgesteld en dan kan er meteen actie worden ondernomen", aldus CDA-Kamerlid Rietkerk, die daarin wordt ondersteund door de LPF.
De gemeente gaat nu bekijken of de schade juridisch op de organisatie verhaald kan worden.