De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 31 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Doekje voor het bloeden

door Frank Woestenburg

   
 

BRUSSEL - Hij had toch wel liever een medaille dan een record aan het seizoen overgehouden. Kamiel Maase zei het met een wat zuur lachje, maar desondanks was er sprake van gereserveerde blijdschap. Gisteravond, tijdens de Memorial Van Damme in Brussel, revancheerde hij zich - in ieder geval gedeeltelijk - voor zijn ongelukkige valpartij van een maand geleden tijdens de EK atletiek in München.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Drievoudig olympisch kampioene Marion Jones (l) wint in Brussel de honderd meter voor Zhanna Pintusevich-Block. (Foto: REUTERS)
Daar verspeelde hij voor zijn gevoel een zekere podiumplaats op de tien kilometer, in de Belgische hoofdstad toonde hij zich (achter vijf Kenianen, drie Ethiopiërs en een Tanzaniaan) alsnog de beste Europeaan. Belangrijker dan de klassering was voor Maase echter zijn tijd van 27.26,29 minuten, een ruime verbetering van zijn eigen nationale record.

Maase (30) was erop gebrand het atletiekseizoen op een positieve wijze uit te luiden. Tijdens de voorlaatste wedstrijd in de Golden League slaagde de pupil van trainer Bram Wassenaar in zijn opzet. Onder lastige omstandigheden en in een allesbehalve ideale wedstrijd - gewonnen door de Keniaan Sammy Kipketer in de snelste jaartijd (26.49,38) - bleef hij bijna acht seconden onder zijn oude toptijd (27.34,02). "Dat laat zien welke vorm ik had en nog steeds heb. Hiermee toon ik toch aan dat ik in München op het podium had thuisgehoord", meende Maase.

Het record is voor Maase feitelijk een doekje voor het bloeden. De ontgoocheling over het verloop van de EK is weliswaar verdwenen, maar de wrange nasmaak proeft hij nog bijna dagelijks. "Het feit dat ik hier nu sterk heb gelopen, maakt het des te pijnlijker. 'München' was voor mij een grote kans, daar lag een medaille voor het grijpen. Helaas is het volgende EK pas over vier jaar. Dus een echte kans op revanche bestaat niet."

Maase had zijn race in het uitverkochte Koning Boudewijn-stadion zorgvuldig ingedeeld. Met vijfentwintig rondjes van 66 seconden zou hij uitkomen op een tijd van 27,30 minuten. Zijn wedstrijd stond echter in de vooravond gepland, waardoor het iets te warm en te benauwd was. Bovendien kwam Maase al bijna direct alleen te lopen. "Als de tien kilometer aan het eind van de avond was gehouden onder gunstiger omstandigheden, dan zou me dat vijf à tien seconden gescheeld hebben", aldus Maase, die vooral een sterke slotronde (in 58 seconden) kende.

Voor Maase was het waarschijnlijk zijn laatste baanwedstrijd van dit seizoen. En vanaf komend jaar geniet de marathon weer de hoogste prioriteit. Hij zal in het voorjaar in Rotterdam lopen, waar hij zich via een top-acht klassering al kan kwalificeren voor de olympische marathon van Athene. "Als je 27.26 op de tien kilometer in de benen hebt, moet je theoretisch 2.08 op de marathon kunnen lopen. Maar dat is theorie. Je moet het dan nog wel doen."

In zijn hart neigt Maase, die drie jaar geleden in Rotterdam als 'haas' al naar een tijd van 2.10,08 uur snelde, ernaar om over twee jaar in Athene een optreden op de klassieke afstand te verkiezen boven deelname aan de tien kilometer.

In Brussel werd hij echter andermaal geconfronteerd met de Afrikaanse overheersing op de baan, op de weg zijn de vooruitzichten op een hoge klassering gunstiger. Over drie weken gaat hij samen met Gerard Nijboer, bondscoördinator voor de wegatletiek, alvast het olympische parcours verkennen. Maase: "Als ik daar straks rondloop, krijg ik misschien wel ineens hèt gevoel."

Brussel was de zesde en voorlaatste Grand Prix in de Golden League-cyclus. Atleten die op hun onderdeel ongeslagen weten te blijven, mogen aan het eind van de serie (volgende week in Berlijn) de jackpot van vijftig kilogram goud (ter waarde van ruim 500.000 euro) verdelen.

Na gisteren zijn er nog vier atleten in de race voor de bonus: Marion Jones (100 m), Ana Guevara (400 m), Hicham El Guerrouj (1500 m/mijl) en Felix Sánchez (400 m horden). Aansprekend was vooral de confrontatie op de 100 meter tussen Jones en de Oekraïnse wereldkampioene Zhanna Pintusevich. De laatste had de directe confrontatie de afgelopen maanden gemeden. Jones won het prestigieuze tweegevecht, zij het nipt: 10,88 tegen 10,90 seconden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 31 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.