SKOPJE - Macedonië lijkt volledig in crisis na vijf ontvoeringen, twee weken voordat algemene verkiezingen worden gehouden in dit zuidelijk deel van het voormalige Joegoslavië.
Alle wegen rond de stad Tetovo, waar de kidnappings plaatsvonden, zijn afgesloten, ook die naar de hoofdstad Skopje. Zwaar gewapende politie-eenheden met pantserauto's bevinden zich op straat en de bevolking in het betreffende gebied is aangeraden binnenshuis te blijven, omdat grote acties op touw staan.
Het geheel brengt de gewelddadige periode van vorig jaar in herinnering, toen het Macedonische leger ten strijde trok tegen een guerrillabeweging van de etnisch Albanese minderheid en het land ternauwernood aan een burgeroorlog ontkwam door een politiek akkoord waarin de rechten van de Albanese minderheid werden gewaarborgd. Een van de weinige verschillen met die periode is dat het leger nu zegt, niet betrokken te zijn in de gewelddaden. Diplomatieke zegslieden in de hoofdstad Skopje zijn er van overtuigd dat een of meer duistere groeperingen er op uit zijn de komende verkiezingen te saboteren.
Vrijlating
De ontvoeringen gebeurden donderdagochtend vroeg op de weg tussen Tetovo en Gostivar, waar in totaal vijf personen uit een autobus en twee auto's werden gehaald. De ontvoerders eisen de vrijlating van vijf etnische Albanezen die sinds woensdag gevangen zitten als verdachten voor de moord op twee politieagenten. Zij dreigen hun slachtoffers te doden als zij hun zin niet krijgen.
Volgens de politie zijn de kidnappers aanhangers van de Albanese voorman Ali Ahmeti, die afgelopen jaar zijn leiderschap in de guerrilla inruilde voor de leiding van een eigen politieke partij. Hij ontkent iets met de ontvoeringen te maken te hebben.
Sommige waarnemers in Skopje menen dat de heftige reactie van de politietroepen averechts zal werken en hopen op een meer diplomatieke benadering van het probleem. Hetzelfde zeggen de gezamenlijke waarnemers van EU, NAVO en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Zo'n 750 waarnemers houden in Macedonië toezicht, ook op de verkiezingen. Deze groep wordt beschermd door de 'Task Force Fox', 700 man sterk, van wie de helft Nederlanders. De Nederlandse generaal De Jong heeft het commando en heeft zojuist versterking gekregen van zo'n 20 specialisten en twee grote Chinook helikopters.