De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 31 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Herkenning afdruk
van vinger verfijnd

Van onze correspondent

   
 

RIJSWIJK - Betalen met een vingerafdruk, gebruik van mobiele telefoons met een vingerafdruk en entree tot gebouwen via een vingerafdruk. Als het aan promovendus ir. Asker Bazen ligt, zijn deze toepassingen zeer nabij.

Bazen verbeterde de techniek om vingerafdrukken automatisch te herkennen met een 'elastische' methode. Hiermee is ook herkenning mogelijk van vingerafdrukken die zijn vervormd of beschadigd. Verder gaat de herkenning bij grote databases ongeveer honderd keer sneller dan voorheen. De elektrotechnicus, wiens bevindingen internationaal in hoog aanzien staan, promoveert op 18 september aan de Universiteit Twente.

Bazen stelt dat de hogere snelheid en betrouwbaarheid drempels kunnen wegnemen voor acceptatie van de techniek. De vingerafdruk is volgens hem van alle biometrische herkenningsmethoden de meest praktische: te herkennen met een simpele sensor die op een slimme manier is gekoppeld aan een database.

"Een sensor en bijbehorende intelligentie inbouwen in een compact apparaat zoals een mobiele telefoon is straks geen probleem meer", aldus Bazen. Dit is niet het geval bij bijvoorbeeld irisdetectie. Ook een zeer betrouwbare vorm van biometrie, maar bij deze methode is wel een goede camera nodig.

Proef

Justitie neemt een proef om te kijken of identificatie van medewerkers veiliger kan. De Raad voor de Rechtspraak en het openbaar ministerie testen of belangrijke gegevens beter worden beschermd als wachtwoorden worden vervangen door een kaart met daarin een code van een vingerafdruk. Aan het einde van het jaar bekijkt justitie of het systeem definitief wordt ingevoerd, aldus een woordvoerder.

In april is het toenmalig kabinet akkoord gegaan met een wetsvoorstel om biometrische gegevens (irisscan en vingerafdrukken) in paspoorten op te nemen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek lopen naar de toepassing ervan, dat eind dit jaar wordt afgerond.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken speelt mee dat de International Civil Aviation Organisation, organisatie voor de burgerluchtvaart, een voorlopige keuze voor drie technieken heeft gemaakt. In het voorjaar van 2003 wordt een definitieve keuze gemaakt tussen iris-, vinger- of gelaatsscans.

Op deze drie technieken is ook het Nederlandse onderzoek gericht. De keuze van de International Civil Aviation Organisation vormt een leidraad voor de Europese Unie, maar per land kunnen extra technieken aan de reisdocumenten worden toegevoegd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 31 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.