AMSTERDAM - De 32 huiseigenaren aan de Watersniphof in de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshagen hebben het gevoel met hun rug tegen de muur te staan. Ruim een jaar geleden kochten ze een zogeheten primeurkoopwoning, speciaal bedoeld voor mensen in een huurhuis en een smallere beurs. Maar nog geen jaar na de oplevering zijn de woningen al toe aan groot onderhoud, waardoor de bewoners alsnog duur uit zijn.
Om de huurders de kans te geven goedkoop een huis te kopen, werden de prijzen in 1998 laag gehouden en gingen de primeurwoningen van de hand voor prijzen tussen de 59.000 en 77.000 euro.
"Maar het project is een grote flop", aldus voorzitter Martin Ophoff van de vereniging van eigenaren en zelf bewoner van de Watersniphof. De ellende begon onlangs toen bleek dat de staat van onderhoud nu al belabberd is. "Van binnen is er niks mis maar buiten moet het houtwerk al geschilderd of zelfs vervangen worden. De kosten daarvoor bedragen circa €1500 per huis. Deze kosten zijn voor de meeste bewoners een rib uit hun lijf."
Ophoff vermoedt dat het groot onderhoud nu al nodig is omdat de bouw erg lang duurde. "Eind 1999 zouden de woningen worden opgeleverd. Dat werd uiteindelijk pas mei 2001 doordat de bouw tot drie keer toe werd stilgelegd vanwege het gebruik van niet deugdelijk en brandgevaarlijk materiaal", aldus de voorzitter.
Omdat het allemaal zolang duurde, hadden de toekomstige bewoners vanaf 1999 dubbele lasten, want ze moesten zowel de inmiddels afgesloten hypotheek als de huur van hun oude huisje betalen.
"We werden destijds door de gemeente verplicht om een onderhoudsverzekering af te sluiten. Samen hadden we inmiddels al €22.000o gespaard dat bestemd was voor het onderhoud. Helaas ging de verzekeringsmaatschappij een maand geleden failliet en kunnen we naar onze centen fluiten. En we kunnen ons huis ook niet verkopen, want in de koopakte staat dat primeurwoningen niet met winst mogen worden verkocht", aldus de voorzitter.
Volgens hem is het hele project een grote mislukking. "We hebben het hier allemaal prima naar onze zin, maar kunnen de onderhoudskosten gewoonweg niet opbrengen. In plaats van goedkoop wonen, is het een dure investering geworden die ons alleen maar geldschulden bezorgt."
De eigenaren hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen die gaat bekijken welke instanties aansprakelijk kunnen worden gesteld. De gemeente Zwolle beraadt zich over de mogelijkheden voor de woningbezitters.