De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Organisatie voetbal waardeloos"

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Michael van Praag heeft nog een jaar te gaan als voorzitter van Ajax alvorens hij de hamer na veertien jaar in de Amsterdam ArenA overdraagt aan John Jaakke. De advocaat wordt op dit moment ingewerkt door Van Praag, die overigens meer heil zag in KLM-directeur Leo van Wijk als zijn opvolger. "Een clausule in zijn contract bij de KLM maakte dat onmogelijk. Johan Cruyff is niet officieel benaderd omdat we wisten dat hij niet wilde, evenals ex-bestuurslid Uri Coronel."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Michael van Praag (Foto: De Telegraaf)
Inmiddels heeftVan Praag publicitair afgetrapt voor zijn afscheidstournee, die in het najaar van 2003 moet zijn voltooid. De preses van Ajax haalt deze week in een eenzijdig interview in het zaterdag verschijnende vakblad SPORT, Bestuur & Management hard uit naar diverse facetten van het betaalde voetbal.

Over KNVB, Eredivisie NV en de clubs:

"De organisatie van het betaald voetbal in Nederland vind ik waardeloos, met de KNVB, de Eredivisie NV en de clubs. Het functioneert gewoon niet goed. De ENV is nooit geworden wat de bedoeling was en dan moet je je conclusies trekken. Ik zou daarom als Ajax liever vandaag dan morgen uit de ENV stappen, als het zou kunnen. Die organisatie is een grote verspilling van kosten, zonde van de tijd en het geld."

Over de sanering van het betaalde voetbal:

"Er zijn te veel clubs en dus te veel concurrentie. Voetbal is local business. Je moet niet te veel voetbalclubs bij elkaar in de buurt hebben. Simpel. Met winkels werkt dat ook niet. Trouwens, over een paar jaar komt er 100% zeker een Europese liga met twee of drie divisies."

Over zaakwaarnemers van voetballers, de dood in de pot:

,,Nederlandse toppers gaan vaak op te jonge leeftijd naar het buitenland, waar slechts een enkeling slaagt. De schuld van zaakwaarnemers, omdat zij snel geld willen verdienen. Het commissiestelsel moet op de helling. Het zou toch mooi zijn als er een nieuw gilde van zaakwaarnemers zou opstaan, die aan carrièreplanning van spelers zou gaan doen? Veel beter dan van voetballers jobhoppers maken. In de muziekwereld heeft de manager oog voor de carriere van de artiest, die vertelt precies wat goed is voor de muzikant en wat niet."

"De huidige voetbalmakelaars hebben de opwaartse salarisspiraal veroorzaakt. Het is werkelijk absurd wat de spelers tegenwoordig verdienen. Veel clubs kunnen de salarissen niet meer betalen en ik voorspel grote werkloosheid onder voetballers als er niets verandert aan het huidige systeem."

Over het gelijk van Louis van Gaal en het wereldkampioenschap:

"Oranje zou op het afgelopen WK geen hoge ogen hebben gegooid. Louis van Gaal had gelijk. Het is moeilijk om miljonairs te motiveren."

Over zijn eigen functioneren als verantwoordelijke voor veiligheidszaken en de aanstelling van trainers bij Ajax:

"Ik geneer mij wel eens voor onze eigen supporters, zoals bij Ajax - FC Twente na de vuurwerkramp. En tijdens de bekerwedstrijd Ajax 2 - FC Utrecht afgelopen seizoen, toen onze supporters in eigen stadion de boel kort en klein sloegen."

"Het ontslaan van drie opeenvolgende trainers was voor mij als bestuurder iedere keer weer een dieptepunt. Het ontslag van Jan Wouters heeft mij het meest aangegrepen. Ik heb hem heel hoog zitten en weet dat hij de club niet wilde laten zakken."

Niemand kan Van Praag het recht ontzeggen zijn mening te ventileren en hij is er niet verantwoordelijk voor dat de kritische kanttekening ontbreekt bij een interview met hem. Desondanks blijft het frappant dat Van Praag zogenoemde misstanden aanroert zonder deze in zijn hoedanigheden van voorzitter van Ajax en sectiebestuurslid betaald voetbal van de KNVB volledig te hebben uitgebannen of tenminste een poging daartoe heeft ondernomen. Met de ENV is bijvoorbeeld ingestemd en zijn geen daadwerkelijke stappen genomen om eruit te stappen. Zaakwaarnemers met hun commissies en hoge salariseisen werden niet bij voorbaat de toegang ontzegd. "Je leeft in een opportunistische wereld, maar voortschrijdend inzicht heeft me geholpen mijn standpunten te bepalen."

Maar het is niet netjes met harde taal uit de hoek te komen als je veertien jaar aan het roer hebt gestaan en dus kon ingrijpen, maar dit meestentijds naliet. Desondanks meent Van Praag: "Ik vind het juist heel eerlijk om je fouten toe te geven. Natuurlijk zijn die gemaakt en had ik sommige dingen anders moeten doen. Trouwens sommige transfers zijn niet doorgegaan bij Ajax vanwege zaakwaarnemers."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.