AMSTERDAM - Directievoorzitter Mac Zondervan van Wessanen legt zijn functie neer als het voedingsmiddelenconcern in 2003 geen winstgroei laat zien van tenminste 15% per aandeel (voor afschrijving goodwill). Dat bleek gisteren tijdens een informatieve aandeelhoudersvergadering waar Zondervan uitgebreid inging op kritiek van ontevreden (groot)aandeelhouders. "Als Wessanen door die bodem gaat (de 15% niet haalt, red.), ga ik ook door de bodem", aldus de omstreden Zondervan. De strategie van Wessanen zal in dat geval opnieuw tegen het licht worden gehouden, vulde president-commissaris Kees Storm aan.
In een voor Nederland unieke situatie, waarin grootaandeelhouders de positie van een topman ter discussie stellen, sloeg het lijdend voorwerp gisteren flink van zich af.

|
MAC ZONDERVAN ...teleurstellend resultaat...
|
Al die kritiek - over zeven jaar leiderschap en niets bereikt - is onterecht, moest blijken uit een presentatie die Mac Zondervan niet alleen aan aandeelhouders gaf, maar ook aan journalisten en analisten. De kern van het verhaal? Een strategiewijziging is een geldig excuus om eerder gedane beloftes even op te schorten. Bovendien is duidelijk gezegd dát dat even gebeurde, vindt Zondervan.
"In 1998 heb ik u laten weten dat u mij af kon rekenen op een winstgroei per aandeel van 10% per jaar en die belofte zijn we ook nagekomen", stelde Zondervan. "In 1999 steeg de winst per aandeel met 16%, in 2000 met 22%. Daarna hebben we een strategiewijziging doorgevoerd en nadrukkelijk gezegd dat dit tot een daling van het resultaat zou leiden."
In welke mate bleek weer eens over de eerste zes maanden van 2002. Bij een omzet die 31,5% lager was dan een jaar eerder, daalde het bedrijfsresultaat (voor afschrijving goodwill) met 42,5%. De resultaatsontwikkeling werd mede veroorzaakt door de verkoop van Wessanens zuivelbedrijven in de Verenigde Staten, kippenfokker GFI en het belang in Campari. Wordt die buiten beschouwing gelaten, dan daalde de omzet met 0,6% en het bedrijfsresultaat met 15,3%.
"Teleurstellend", erkende Zondervan, "maar we hebben het nog wel steeds over een bedrijf dat in uitstekende conditie is, inspeelt op consumententrends als gezondheid en gemak - die echt wel recessiebestendig zijn - en beschikt over een ijzersterke balans met een sterke kasstroom." Bovendien is het een bedrijf in transformatie, een proces dat weliswaar "heel veel vergt van de organisatie", maar waarmee men ondertussen ver gevorderd is.
In 2003 is het transformatieproces afgerond en dan mogen aandeelhouders Zondervan weer afrekenen op de 10%-winstgroei per aandeel per jaar. Voor 2003 legde de Wessanen-baas de lat gisteren nog eens de helft hoger, "op basis van een inschatting van de zaken die we zelf in de hand hebben". Dat zijn nadrukkelijk niet "vage marktverwachtingen", maar de gekozen strategie, het succesvol verlopen van het transformatieproces en geslaagde verkopen of overnames. Zaken waarop de top van een bedrijf wél mag worden afgerekend, aldus Zondervan.
De strategiewijziging is 'bewust' gebeurd "om van Wessanen een beter bedrijf te maken", riep Zondervan in herinnering. Daarmee staat de ingeslagen weg eigenlijk niet ter discussie, vindt de Wessanen-baas. En laat het overnamebeleid dan 'restrictief' zijn, waardoor het "misschien niet zo hard gaat", maar ook dat is met reden, aldus Zondervan: "We willen geen fouten maken."
Voor directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is de maat desalniettemin vol. "De top van het bedrijf is niet in staat de strategie goed uit te voeren", stelde hij gisteren. "Dat blijkt eens te meer als je kijkt naar het tienjarenoverzicht in het jaarverslag." Dat laatste kwam hem op een uitbrander te staan van president-commissaris Storm. "Het is niet eerlijk dat u iedere keer weer begint over die tien jaar. U moet de directie aanspreken over de periode na 1998, toen de strategiewijziging werd ingezet."
De Vries kreeg bijval van grootaandeelhouders Campina en Dexia (Kempen Capital Management) en de pensioenfondsen van Unilever, ABP en PGGM, maar de stichting Administratiekantoor, die het bij Wessanen voor het zeggen heeft, legde zich neer bij het besluit van de raad van commissarissen om het nog één jaartje aan te zien. "Ik zie niet in wat je anders kan", sprak vertegenwoordiger Langman van de stichting. "Anders kom je gevaarlijk dicht bij een situatie waarin je het bedrijf kapot maakt en daar werken wij niet aan mee."
Op onderdelen kwam Wessanen de critici toch tegemoet. Zo gaat het voedingsmiddelenconcern niet pas volgend jaar, maar met ingang van het derde kwartaal van dit jaar al over tot de publicatie van kwartaalcijfers. De VEB dringt daar al langer op aan, maar eerder was het nog een te zware belasting van Wessanens organisatie, stelde Zondervan. Ook de beperking van het stemrecht van certificaathouders verdwijnt, waardoor deze hun zeggenschap vergroot zien. En ook dát was een stokpaardje van de VEB. "Het zijn punten die ook bij de VEB aan de orde zijn geweest", erkende Zondervan gisteren desgevraagd.