AMSTERDAM - Spaar Select ondervindt de neergang van de economie aan den lijve. De financiële dienstverlener gaat op zeer korte termijn 12 van de 32 Spaar Select-vestigingen in het land sluiten. Het management van de kantoren die worden gesloten, moet op zoek naar ander werk terwijl de overige werknemers bij de overgebleven vestigingen zullen worden herplaatst.

|
Economische malaise en fiscale besluiten treffen de sponsor van de schaatsploeg van onder meer Erben Wennemars.
|
Gisteren werd het management geïnformeerd over de op handen zijnde sluitingen. De rest van het personeel is nog niet op de hoogte, zij krijgen aanstaande zaterdag een brief van de directie met uitleg.
Bestuurder Jan Willem van Dijk van Spaar Select bevestigde gisteren de sluiting van de 12 vestigingen. Verder wenste hij geen commentaar te geven aangezien het personeel nog niet op de hoogte was.
Bij Spaar Select, bij het grote publiek vooral bekend door de door Spaar Select gesponsorde schaatsploeg, werken op dit moment circa 700 mensen. Het bedrijf is gespecialiseerd in spaar- en beleggingsproducten zoals hypotheken, effectenlease en lijfrentes en fungeert als onafhankelijk tussenpersoon voor grote verzekeraars en andere aanbieders van financiële producten.
Verzekeringsmaatschappij Aegon, één van de belangrijkste toeleveranciers van Spaarselect, is nog niet op de hoogte van de saneringsplannen van het assurantiebedrijf uit Breda. Directeur communicatie Jan Driessen beaamt dat het bedrijf een "erg belangrijke relatie" van Aegon is. "Desondanks verbaast het me niet dat we nog niet zijn geïnformeerd. Logisch dat je eerst je personeel inlicht en daarna pas de relaties."
De ingreep bij Spaar Select houdt duidelijk verband met de kaalslag welke momenteel plaatsvindt onder assurantiekantoren die gespecialiseerd zijn in de verkoop van fiscaal aantrekkelijke producten. In het afgelopen jaar vielen reeds vele tientallen kantoren om in deze tot voor kort zéér lucratieve sector. De branche zelf vreest dat er nog een heleboel zullen volgen. Kortgeleden voorspelde voorzitter Dick de Bruin van de branchevereniging NVA dat eenderde van de huidige verzekeringskantoren als gevolg van overheidsmaatregelen over vijf jaar niet meer bestaat.
De meest desastreuze overheidsmaatregel vormt het schrappen van belastingvoordeel op lijfrenteverzekeringen. Vorig jaar werd de automatische aftrekmogelijkheid reeds fors teruggebracht tot maximaal €1069 per persoon. Het nieuwe kabinet wil deze basisaftrek in zijn geheel om zeep helpen. Hetzelfde lot staat de spaarloonregeling te wachten, die door assurantieadviseurs nou juist vaak samen met een lijfrenteverzekering als 'dubbelvoordeelcombinatie' aan de man werd gebracht.
Niet alleen het wegvallen van het belastingvoordeel als verkoopargument drukt de inkomsten van het assurantiekantoor. Ook hebben verzekeringsmaatschappijen in het afgelopen jaar massaal eerder aan hun adviseurs gedane provisiebetalingen van hen teruggevorderd. Zij eisten het geld terug toen bleek dat de als langlopend verkochte (lijfrente)polissen na de belastingmaatregel door verzekerden werden stopgezet of premievrij werden gemaakt.