De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Veilig vliegen
nog ver weg

   
 

door Arnold Burlage HEERLEN - De Europese Commissie maakt een potje van de extra veiligheidsmaatregelen tegen terreur op luchthavens en aan boord van vliegtuigen. Kort na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september vorig jaar zegden politici die maatregelen wereldwijd met de hoogste voorrang toe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen louter op basis van vrijwilligheid.
Een jaar na de aanslagen is in tal van Europese landen de beloofde extra veiligheid tegen terreur nog steeds niet van kracht, omdat de wettelijke voorschriften vanuit Brussel nog steeds ontbreken. Sinds december vorig jaar bestaat daarover een status quo en is er nog niets gebeurd.

De president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), Henk de Vries, heeft dat gisteren gezegd tijdens de presentatie van de eerste goedgekeurde kogelvrije cockpitdeur, die door DSM in Heerlen is ontwikkeld.

De VNV-topman onthulde dat de landen van de Europese Unie ruziën over de vraag wie de beveiliging moet betalen. De bepleite verplichting om de achtergronden van luchtvaartpersoneel extra te laten screenen, zorgt ook voor grote verdeeldheid.

"Het is betreurenswaardig dat antiterreurregels en de veiligheid van vliegtuigpassagiers en bemanningen zo weinig serieus worden genomen.

Zolang de Europese Commissie maatregelen niet verplicht stelt, bestaat binnen Europa in tegenstelling tot de VS geen enkele wettelijke garantie voor maximale veiligheid", aldus De Vries, die daarmee voor verbijstering onder de aanwezigen zorgde.

Het Nederlandse kabinet heeft tot nu toe niet openlijk stelling genomen tegen de lakse houding van de Europese Commissie. De KLM, Transavia en Martinair volgen de veiligheidsadviezen, zoals de speciale cockpitdeur, die de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart de maatschappijen heeft geadviseerd.

"Maar dat zijn niet meer dan adviezen. Niets is verplicht, alle maatregelen in Europa worden vrijwillig genomen", aldus De Vries. Voor maatschappijen die naar bestemmingen in de Verenigde Staten vliegen, zijn de veiligheidsvoorschriften wel verplicht, omdat anders de toegang tot het luchtruim van de VS wordt ontzegd.

In verschillende Europese landen hebben luchtvaartmaatschappijen besloten pas tot kostbare veiligheidsvoorzieningen over te gaan als de Europese Commissie die verplicht heeft gesteld. "Hoelang dat nog gaat duren, is niet te voorspellen", zei de voorman van de Nederlandse piloten, die niet wilde zeggen welke maatschappijen de veiligheidsmaatregelen vanwege de hoge kosten voorlopig op hun beloop laten.

De Nederlandse maatschappijen en ook Schiphol en de andere luchthavens streven wel naar maximale veiligheid op basis van vrijwilligheid.

VNV-president De Vries waarschuwde om niet alleen op de veiligheid aan boord van vliegtuigen te letten. "Die mag nooit boven de veiligheid op luchthavens gaan. Het gaat om de hele keten. Veiligheid in de lucht begint met veiligheid op de grond. Internationale voorschriften zijn daarvoor een voorwaarde, strenge controles een must", zei hij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.