De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Sjeng Schalken krijgt
'Scud' door de knieën

Van onze speciale verslaggever

   
 

NEW YORK - De revanche van Sjeng Schalken op Mark Philippoussis werd er uiteindelijk een met een onbevredigend nasmaakje. In de eerste ronde van de US Open kreeg de Limburger kans op wraak voor het historische duel op Wimbledon waar Schalken in 2000 in de langste partij uit de Wimbledon-geschiedenis in vijf memorabele sets (4-6 6-3 6-7 7-6 20-18) door de Australiër werd verslagen. Gisteren moest Philippoussis hun tweede onderlinge grandslamduel staken, nadat hij in de vierde set op wrede wijze door zijn al lange tijd geblesseerde knie was gezakt. Op 7-6 6-4 3-6 3-5 liep de man uit Melbourne voor het laatst richting net om zijn tegenstander de hand te schudden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Sjeng Schalken kende een gelukkige start van de US Open. (Foto: EPA)
"Ik neem dit wel als een overwinning, omdat ik goed speelde", aldus Schalken, die wel degelijk had gebaald van de loting. "Ik ben echt blij dat ik over deze horde ben, ik had hier net zo goed kunnen verliezen. Op het moment dat hij zich blesseerde, vond ik dat we allebei evenveel kansen op de zege hadden. De partij was volledig in evenwicht."

Schalken was terecht tevreden over zijn spel, waarmee in het fraaie Louis Armstrong Stadium een 0-2 achterstand in sets aan het wegpoetsen was. "Hij serveerde zo goed, ik kreeg nauwelijks kansen; en met zijn forehand veegde hij echt alles weg. Mijn tactiek was dan ook simpel: zoveel mogelijk zijn backhand bestoken." Een tactiek die met het vorderen van de wedstrijd steeds meer zijn vruchten afwierp en Schalken helemaal terugbracht in de partij.

Een hoge sprong van Philippoussis op 2-2 in de vierde set zou echter een even vreemd als wreed einde van die partij inleiden. De Australische jump richting een fraaie lob van Schalken eindigde in een noodlanding die alle ooggetuigen rillingen bezorgde. Kermend van de pijn stortte Philippoussis op het hardcourt, waar hij zijn linkerknie met beide handen wanhopig omklemde. Het servicekanon staat in de tenniswereld te boek als een soort 'sciencefiction'-speler, sinds hij zijn knieën regelmatig laat inspuiten met kunstmatig kraakbeen. Het oorspronkelijke kraakbeen is door het vele belasten vrijwel volledig weggesleten, maar na wat kunstgrepen, die Philippoussis een groot deel van 2001 aan de kant hielden, leek hij zich weer aardig staande te houden. Totdat het gisteren weer fout ging.

"Dit is heel sneu voor Mark, ik hoop echt dat de schade meevalt", aldus Schalken, die zelf ook niet ongeschonden uit de strijd was gekomen. Direct na zijn winst in de derde set vroeg hij om een medische behandeling op de baan. "Sinds het toernooi in Los Angeles enkele weken geleden heb ik last van een ontstoken pees vlak onder de linkerknie. Ik heb wel vaker kwaaltjes, maar dit zie ik als een echte blessure, waarover ik me zorgen maak. Eigenlijk is rust de enige remedie, maar rust krijg ik de eerstkomende weken nog niet. Ik hoop het nog acht weken uit te kunnen zingen en de pees daarna te kunnen laten genezen."

Gisteren had Schalken in ieder geval pijnstillers nodig om de strijd met Philippoussis op volle kracht aan te kunnen gaan. In hoeverre de blessure hem in het verdere verloop van de US Open parten gaat spelen, moet blijken. De Limburger wilde in ieder geval niet te pessimistisch vooruitkijken en stede hij ook Daviscupcoach Tjerk Bogtstra enigszins gerust: "Ik ben hoe dan ook beschikbaar voor het duel tegen Finland en dan zien we wel of ik alleen in het enkelspel of ook in het dubbelspel uitkom."

Naast Schalken staat ook John van Lottum in de tweede ronde. Hij versloeg in de eerste ronde de Peruaan Louis Horna (6-4 7-6 4-6 6-4) en speelt morgen tegen Jiri Novak. Edwin Kempes redde het niet in een dramatische vijfsetter tegen de Amerikaan Justin Gimelstob: 6-4 3-6 6-3 6-7 6-3.

De veiligheidsmaatregelen tijdens de US Open gaan zo ver dat dit jaar zelfs politiehonden een accreditatie om de nek hebben. De strenge maatregelen volgen op de aanslagen van 11 september van vorig jaar die plaats vonden twee dagen na de finale van de US Open. Op de badge die de honden dragen, staan behalve een foto, de naam van de hond, de naam van de begeleidende agent en de zones waar de hond mag komen. De dieren worden onder meer ingezet om explosieven op te sporen.

US Open (16,5 miljoen euro), mannen, eerste ronde: Schalken (Ned/24) - Philippoussis (Aus) 6-7 4-6 6-3 5-3 opgave Philippoussis, Gambill (VSt) - Knowle (Oos) 6-2 2-1 opgave Knowle, Moya (Spa/9) - Voinea (Roe) 3-6 6-4 6-3 7-6, Coria (Arg) - Waske (Dui) 7-6 7-5 6-2.

Vrouwen, eerste ronde: Clijsters (Bel/7) - Martinez-Granados (Spa) 6-1 6-0, Zvonareva (Rus) - Gagliardi (Zwi) 6-3 6-3, Casanova (Zwi) - Kostanic (Kro) 6-4 6-3, Washington (VSt) - Garcia (Spa) 6-4 6-3, Torrens-Valero (Spa) - Roesch (Dui) 7-6 6-3, Frazier (VSt) - Ruano-Pascual (Spa) 6-3 6-3, Sugiyama (Jap/18) - Mi-Ra Jeon (ZKo) 6-3 6-3, Smashnova (Isr/17) - Mikaelian (Zwi) 7-6 6-4, Coetzer (ZAf) - Poetsjek (WRu) 7-6 7-6, Molik (Aus) - Wartusch (Oos) 6-4 6-0, Nagyova (Slw) - Daniilidou (Gri/29) 7-5 4-6 7-5, Mauresmo (Fra/10) - Benesova (Tsj) 6-3 6-2, Raymond (VSt/21) - Hopkins (VSt) 6-4 6-3.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.