BRUSSEL - Ook al gaat in ons land de regeling voor de 'concernfinanciering' op de helling, dan nog is de kans bijzonder klein geworden dat Nederlandse concerns, die van die fiscaal gunstige regeling gebruik maken, hun belastingvoordeel moeten terugbetalen.
Dat komt door een besluit van de Europese Commissie over een soortgelijke regeling in Spaans Baskenland. Ook daar was een regeling opgezet naar model van de Belgische coördinatiecentra, dezelfde leest waarop de Nederlandse concernfinanciering is geschoeid. De Commissie verbood begin deze week de Baskische regeling voor coördinatiecentra. Deze komt er wat betreft de concernfinanciering op neer dat bedrijven intern 'huisbankier' spelen door op de meest gunstige plaats alle leningen, verzekeringen en bancaire diensten aan alle dochters van het bedrijf aan te bieden.
Maar juist omdat de Basken de regeling hebben opgezet naar Belgisch model uit 1984 zijn ze te goeder trouw, want toen was er geen vuiltje aan de lucht. Daarom eist de commissie ook geen terugbetaling. De commissie denkt echter ook dat het voordeel dat multinationals in Nederland halen door de wet op de concernfinanciering neerkomt op verborgen staatssteun. In haar verdediging heeft de Nederlandse regering hetzelfde argument aangehaald als de Basken, namelijk dat de regeling is gemodelleerd naar voorbeeld van de Belgische 'coördinatiecentra'.
Waarschijnlijk eist 'Brussel' dat de regeling, die voorkomt op de lijst van voor de vrije concurrentie schadelijke belastingregelingen, eind 2005 is afgebouwd. Dat betekent dat de ruim 80 grote bedrijven die er nu gebruik van maken, meer winstbelasting moeten gaan betalen. Grootgrutter Ahold heeft het besluit van de commissie niet eens afgewacht en zijn concernfinancieringcentrum naar Zwitserland overgebracht. Naar verwachting zullen meer multinationals dat voorbeeld gaan volgen.