De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MKB maakt geen haast
met privatiseren stroom

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Hoewel de liberalisering van de energiemarkt volgens MKB-Nederland niet vlekkeloos is verlopen, wil de ondernemersvereniging dat er toch haast mee gemaakt wordt. Over privatisering van het regionale stroomnet heeft het MKB nog bedenkingen en stelt daarom een 'proeftijd' van vijf jaar voor. Energiebedrijven vinden dit te lang en vrezen voor hun concurrentiepositie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Eenderde van de bedrijven kreeg vorig jaar te maken met een stroomstoring. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
MKB-Nederland presenteerde gisteren een NIPO-onderzoek onder duizend van haar leden naar de effecten van de liberalisering van de energiemarkt. Sinds 1 januari van dit jaar zijn 65.000 middelgrote bedrijven vrij in de keuze van een energieleverancier.

Algehele conclusie is dat de marktopening op sommige punten moeizaam is verlopen. "Ondernemingen die van leverancier wilden wisselen, kregen vaak te maken met lange opzegtermijnen van soms wel een half jaar", aldus Han de Groot van MKB-Nederland. "Ongeveer de helft van de onderzochten gaf aan dat administratieve problemen een soepele switch in de weg stonden."

Aan het ministerie van Economische Zaken stelt MKB-Nederland dan ook een opzegtermijn van maximaal een maand voor. Ook vindt de vereniging dat er sancties moeten komen voor netbeheerders die in gebreke blijven bij de snelle overstap naar een andere leverancier.

Bijna 30% van de middelgrote bedrijven koos een nieuwe energieleverancier. De Groot: "Dat is veel meer dan we hadden verwacht." Financieel voordeel bleek veruit de belangrijkste reden om van energiebedrijf te wisselen. Ontevredenheid over de oude leverancier speelde een ondergeschikte rol.

MKB-Nederland toont zich ondanks de belemmeringen enthousiast over de liberalisering. "Er gingen een paar dingen mis, maar we zijn goed aan het opstomen." Voor 500.000 kleinere energieverbruikers in het midden- en kleinbedrijf wil de vereniging uiterlijk januari 2004 vrije keuze van hun energieleverancier.

De ondernemersvereniging staat positief tegenover het mogelijk vrijgeven van de energiemarkt per oktober 2003. De Groot is echter een stuk terughoudender over eventuele privatisering van de regionale stroomnetten. Het zou in zijn ogen onverstandig zijn om dit door te zetten. "Er zijn te veel onzekerheden aan verbonden en er is te weinig ervaring hiermee. Het zou heel goed kunnen gaan, maar ook heel erg verkeerd", meent hij. "Wij willen een pas op de plaats maken en de komende vijf jaar de netten in handen laten van provincies en gemeenten." De Groot stelt voor om die tijd de netbedrijven onder te brengen in een 'holding' en de periode te gebruiken om ervaring op te doen met een vrije energiemarkt.

De federatie van energiebedrijven EnergieNed, vindt vijf jaar wachten te lang: "In Europees verband mis je dan waarschijnlijk de boot", zegt een woordvoerder. "Als in oktober 2003 de markt helemaal opengaat, moet je niet te lang wachten. Buitenlandse bedrijven kunnen in die vijf jaar al veel ervaring in de vrije markt opdoen en ons daarmee voorbij streven."

Uit het NIPO-onderzoek in opdracht van MKB-Nederland bleek tevens dat het aantal stroomstoringen bij bedrijven afgelopen jaar hoger lag dan uit cijfers van de energiebedrijven blijkt. Eenderde van de middelgrote en kleine bedrijven is de afgelopen twaalf maanden getroffen door een stroom- of gasstoring. Het MKB komt op gemiddeld 2,3 storing per jaar. Dit veroorzaakte een schadepost van €225 miljoen.

Van de ondernemers die even geen stroom of gas meer kregen leed ruim een kwart schade, gemiddeld €2000. Op tegemoetkoming heeft een bedrijf pas recht als de storing dan langer dan vier uur duurt. Circa negen van de tien gedupeerde ondernemers komt hierdoor niet in aanmerking voor compensatie.

MKB-Nederland wil ruimere mogelijkheden tot schadevergoeding door de energiebedrijven. Ook moet de leveringszekerheid verbeteren, vindt de organisatie.

EnergieNed wil 'best nog eens met MKB praten' over de compensatieregeling. De energiebedrijven sluiten een schadevergoeding echter uit voorhand uit. "Het blijft een tegemoetkoming in de onkosten blijven. Een stroomstoring blijft nu eenmaal een bedrijfsrisico."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.