De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Sociaal voelende' topman
Smits vertrekt bij KPN

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Topman Paul Smits stapt op bij KPN. Smits (56), die in september 2001 als bestuursvoorzitter plaats moest maken voor Ad Scheepbouwer en sindsdien KPN Mobile leidde, zoekt een andere baan buiten het telecomconcern. Hoewel Smits pas officieel per 1 november afscheid neemt van KPN, waar hij sinds 1983 heeft gewerkt, neemt Scheepbouwer per onmiddellijk zijn portefeuille waar totdat er een opvolger is gevonden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Paul Smits heeft altijd de steun genoten van de KPN-medewerkers. (Eigen foto)
Smits, die vanwege vakantie niet bereikbaar is voor commentaar, heeft nog geen andere baan gevonden. Volgens een KPN-woordvoerder zal de topbestuurder zich de komende tijd gaan oriënteren op wat hij in het vervolg van zijn loopbaan wil gaan doen. "Smits heeft bij ons een paar tropenjaren achter de rug", zei de zegsman begripvol over zijn beslissing om te vertrekken.

Bijna 2,5 jaar geleden stond Smits voor de loodzware opgave de flamboyante Wim Dik op te volgen als hoogste baas van KPN. Onder Dik zou het telecomconcern moeten uitgroeien tot een grote Europese speler. Als klap op de vuurpijl kocht Dik eind 1999 het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus voor ruim €9 miljard.

De financiële erfenis van Dik hing Smits als een molensteen om de nek. Smits maakte echter zelf ook de nodige fouten. In de zomer van 2000 zou KPN samen met Hutchison Whampoa bieden op een umts-licentie in Duitsland. Toen de prijzen tijdens de veiling torenhoog opliepen, trokken de Chinezen zich echter terug en moest KPN in zijn eentje opdraaien voor een licentie van maar liefst €9 miljard.

De beursgang van KPN Mobile, die €8 tot 10 miljard had moeten opleveren, zou KPN grotendeels uit de financiële problemen hebben kunnen helpen. Maar die werd in mei 2000 uitgesteld vanwege fusiebesprekingen met Telefónica. Toen de onderhandelingen met het Spaanse telecombedrijf definitief mislukten, was de beursintroductie van KPN Mobile door de afkoeling op de wereldwijde effectenbeurzen geen optie meer.

Als de schuld van KPN in 2001 oploopt tot ongeveer €25 miljard en de beurskoers in een duikvlucht terechtkomt, wordt de positie van Smits onhoudbaar. Wanneer hij onder druk van de banken plaats moet maken voor Scheepbouwer, wil hij de deur bij KPN achter zich dicht trekken. President-commissaris Ton Risseeuw haalt Smits echter over om de mobiele telecomdivisie te gaan leiden.

De functie lijkt hem op het lijf te zijn geschreven. Smits is namelijk de grote man achter de i-mode-samenwerking van KPN met het Japanse NTT Docomo. Vorige maand is hij dan ook degene die bekendmaakt dat KPN inmiddels 100.000 i-mode abonnees heeft.

Ondanks de grote problemen waarmee Smits heeft gekampt als topman van KPN, heeft hij altijd de steun genoten van zijn medewerkers. De 'sociaal voelende' Smits vond het immer belangrijk om te luisteren naar zijn werknemers. "Een bedrijf met schulden heeft een groot probleem, maar een bedrijf met ongemotiveerde werknemers heeft een nog veel groter probleem", zei hij vorig jaar daarover.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.