De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Concurrentie voelt hete
adem van Ordina in nek'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De omzet van Ordina liep in de eerste helft van dit jaar met 5% terug. De winst daalde met 41%. De betalingsbereidheid van klanten wordt door de broze economie 'geen steek beter'. Maar het automatiseringsbedrijf blaakt van het zelfvertrouwen. "We staan er beter voor dan welke concurrent ook", pochte bestuursvoorzitter Ronald Kasteel gisteren tijdens een toelichting op de financiële cijfers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x400, 30kb)

"We hebben tijdig maatregelen genomen om de economische tegenwind het hoofd te bieden. En bovenal: we hebben geen klant verloren", verklaarde Kasteel.

De markt waarop automatiseringsbedrijven zich bewegen, is in de eerste zes maanden van dit jaar met 12 tot 15% teruggelopen, zo beweerde de topman. Ordina zag zijn autonome omzet in Nederland in die periode met 9% afnemen. "We pakken dus marktaandeel. Wij hebben relatief gezien een prima prestatie geleverd. De grote concurrenten voelen onze hete adem in de nek."

Beter dan wie ook, doorzag de Ordina-voorman dat in de tweede helft van dit jaar géén marktherstel zou optreden. "Dat zeiden we in het voorjaar al", snoefde Kasteel. "En ziedaar."

Pas als de economische ontwikkelingen fundamenteel verbeteren, zal ook de ict-markt herstellen. Volgens Kasteel is er namelijk een sterke samenhang tussen het economisch klimaat en de bereidheid van bedrijven om te investeren in ict. De markt voor ict-dienstverlening werd het afgelopen halfjaar gekenmerkt door een grote mate van terughoudendheid. Bedrijven en instanties reduceren hun kosten- en investeringenniveau. Daarnaast worden projecten regelmatig beperkt en worden reeds lopende projecten teruggebracht in omvang of stopgezet.

"En als partijen investeren, zullen zij dat doen in die gebieden die resulteren in kostenreductie", aldus Kasteel. "Het leidde tot de genoemde marktdaling van 12 tot 15%. Er is een prijsdruk van 5 tot 10%. Daarnaast is er sprake van onderbezetting. Dit is het nieuwe woord voor bankzitters."

De terughoudendheid is het sterkst merkbaar in de financiële wereld en in de telecomsector. Over telecom is Kasteel niet erg optimistisch. "Ik verwacht dit jaar en volgend jaar niets van die markt." Desalniettemin blijft Ordina in de telecommarkt actief. Onlangs werd nog een contract getekend met Vodafone. "Het moet een keer weer aantrekken", sprak hij.

Het barre economische klimaat speelt de grote concerns in de branche in de kaart. Zo deden banken tot voor kort zaken met maar liefst 200 automatiseerders. Daar zijn er nu nog 10 van over. En als we Kasteel mogen geloven, loopt dat nog verder terug naar 5. Ordina zal daar als grote speler wel bij varen. "We zijn hofleverancier bij alle grote banken en bij de meeste verzekeraars." Daarbij wordt ict steeds vaker uitbesteed aan één aanbieder. De overname van de ict-afdeling van verpakkingsconcern Kappa kan in dat licht worden bezien.

Het betekent echter niet dat Kasteel op zijn lauweren zal gaan rusten. Efficiency is het toverwoord dat regelmatig wordt gebezigd. In dat kader zal de divisie Sociale Zekerheid, in het leven geroepen ten tijde van de overname van de ict-afdeling van Relan, sneuvelen en worden geïntegreerd in de divisie Overheid. "Er zal geen grootscheepse reorganisatie plaatsvinden", hield hij zijn toehoorders voor. In november vorig jaar werden nog 250 banen geschrapt bij Ordina. "Maar er zal wel regulier onderhoud plaatsvinden", zegt hij. "We willen efficiency-verbeteringen. Dus kijken we ook naar de personele bezetting."

Zo is de afgelopen twaalf maanden het vorig jaar zomer overgenomen Devote al opgegaan in Ordina-onderdelen. Ook de merknaam bestaat niet meer.

Wanneer marktherstel dan wel komt, kan Kasteel niet zeggen. Maar het bedrijf kent geen balansproblemen. "We zijn dus weerbaar in slechte tijden en afgetraind voor de upswing."

Belangstelling om over de grens te groeien, heeft Kasteel niet. "We hebben onze primaire focus op Nederland. Hier willen we eerst bij de grootste drie horen. De onderneming staat nu nog op plek vijf. Wel volgen we onze klanten naar het buitenland. Wij vinden het slimmer om een grote lokale speler te zijn dan een versnipperd internationaal netwerk te hebben. Vergeet niet dat een topteam in de nationale competitie ook vanzelf meespeelt in de Champions League."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.