De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street omlaag

Van een onzer redacteuren

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn gisteren lager gesloten. Vooral het aanzienlijke gedaalde consumentenvertrouwen drukte de stemming. Verder gooide ook Intel, dat voorzichtige geluiden voor het derder kwartaal liet horen, roet in het eten.

De Dow Jones Industrials Index sloot uiteindelijk met een verlies van ruim 1%. Technologiebeurs Nasdaq verloor bijna 3%.

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument, door The Conference Board gepeild onder circa vijfduizend gezinnen, is deze maand onder andere door de krachtige koersdalingen op de wereldwijde effectenbeurzen gezakt naar 93,5. Dat was fors lager dan de 97,0 waarop analisten hadden gerekend. De orders voor de duurzame goederen kwamen in juli met een groei van 8,7% wel hoger uit dan verwacht.

Het dalende consumentenvertrouwen drukte de koers van Wal-Mart met ruim 1%. Het grootste supermarktconcern in de Verenigde Staten waarschuwde begin deze week al voor lagere omzetten bij winkels die langer dan een jaar draaien. De oorzaak daarvan ligt volgens Wal-Mart in het relatief hete weer in de VS. De omzetten zouden nu uitkomen aan de onderkant van de eerder afgegeven groeiverwachting van 4% tot 6%.

Ook andere retailers stonden onder druk nadat zakenbank Merrill Lynch de adviezen voor deze sector had verlaagd. Dit kostte Home Depot, specialist in huis- en tuinartikelen, ruim 0,5%. Target leverde ruim 4% in.

De koers van Intel zakte met 5%. De grootste chipproducent ter wereld liet zich voorzichtig uit over de verkopen in het lopende kwartaal. Intel-bestuursvoorzitter Craig Barrett zei tijdens een conferentie in Maleisië slechts een bescheiden groei te verwachten ten opzichte van het tweede kwartaal. Intel blijft desalniettemin investeren in nieuwe technologieën, benadrukte Barrett. De sombere geluiden van Intel bezorgde ook Microsoft een verlies van 1%.

Hewlett-Packard maakte nabeurs de resultaten bekend van het derde kwartaal van het gebroken boekjaar. In aanloop daar naartoe noteerde de computergigant 4% in de min.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.