AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) vindt dat de twaalf landen van de eurozone te traag zijn met het overleggen van alle economische data die belangrijk zijn voor de ECB om het monetaire beleid te bepalen. Ook zouden de nationale statistici zich sterker moeten richten op de dienstensector die inmiddels 70% van de economie uitmaakt, zo liet de Spaanse ECB- directeur Domingo Solans weten in een interview met de Frankfurter Allgemeine.
In de VS zijn de voorlopige ramingen sneller beschikbaar, zo was de groei in het tweede kwartaal op 31 juli bekend. De Europese cijfers komen pas op 6 september. Weliswaar worden de Amerikaanse cijfers later behoorlijk bijgesteld. Volgens Solans baseert het ECB- bestuur zijn rentebeslissingen op zoveel verschillende gegevens dat een niet geheel accurate groeischatting nooit doorslaggevend is. "Het is ook onwaarschijnlijk dat alle nationale gegevens gelijktijdig moeten worden herzien."
Juist door de teruglopende groeicijfers en minder belastingontvangsten gaat het Stabiliteitspact, dat de euro-landen verplicht eind 2004 een begrotingsevenwicht te bereiken, steeds meer als een nauw korset knellen. Te nauw, menen Frankrijk en vooral Italië. Frankrijk heeft al uitstel tot 2005 gekregen om de begroting op orde te krijgen en Italië wil de spelregels van het Stabiliteitspact versoepelen, dit zeer tegen de zin van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.
Frankrijk hoeft in 2004 geen begrotingsevenwicht te bereiken als de groei minder dan 3% bedraagt. Inmiddels heeft de Franse premier Raffarin laten weten dat die 3% vermoedelijk niet wordt gehaald. Impliciet betekent dat dat Frankrijk tot 2005 of 2006 wacht met het in evenwicht brengen van de begroting.
De Commissie wilde gisteren niet reageren, ook niet na nieuwe uitlatingen van Italiaanse ministers dat er versoepelingen nodig zijn wat betreft het Stabiliteitspact. Zo zou er meer ruimte moeten worden ingebouwd voor conjuncturele tegenslag en belangrijke overheidsinvesteringen zouden niet mee mogen tellen voor het tekort. Volgens de Commissie voeren de Italianen op dit vlak een eenzame en vruchteloze strijd.