De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX richting 400 punten
   
 

AMSTERDAM - Even leek het een gedenkwaardige dag te worden voor de Amsterdamse beurs. Dankzij flink hogere koersen tijdens het eerste uur van de handel op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street schoot het koerspeil aan het Damrak als een raket omhoog.

De AEX-index ging daarbij in hoog tempo richting de 400 punten. Toen stokte de opmars. Het leek met de euforie op de Amerikaanse beurs te zijn gedaan toen bekend werd dat het consumentenvertrouwen in de VS opnieuw fors is gedaald. De koersen in Wall Street moesten daarop scherp terug en ook de AEX moest er aan geloven. Tijdelijk slechts, want Amerikaanse beleggers kregen weer moed, de koersen in Wall Street begonnen weer te stijgen en ook in Amsterdam werd de weg omhoog weer ingeslagen. Bij het sluiten van de handel resteerde er voor de AEX-index een winst van ruim 15 punten (3,97%) op 394,95, dat was slechts iets meer dan een half puntje onder het hoogste punt van de dag. Wall Street stond op dat moment 0,2% (17 punten) in de plus.

Tot de winnaars behoorden de financiële waarden, automatiseringsfondsen daarentegen moesten een stapje terug. Zo steeg Aegon 8,6% (€1,30) tot €16,45 en sloot Fortis 5,9% (€1,08) beter op €19,45, maar sloot Ordina bijna 5% lager.

De Amsterdamse beurs stond de hele dag op winst. Dat was vooral te danken aan het hogere koerspeil van de voorgaande dag in Wall Street. Veel economisch nieuws was er niet. Belangrijkste publicaties waren nog die over het consumenten- en producentenvertrouwen in ons land.

Het vertrouwen dat de Nederlandse producenten in de economie hebben, blijkt volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de maand juli te zijn weergekeerd. Stond in juni de stemmingindicator die daarvoor wordt opgesteld nog op -2,9, vorige maand stond die weer in de plus met +1,5. Dat is een aanzienlijke verbetering, want sinds december 1993 is een stijging van die omvang niet meer voorgekomen.

Op een zorgelijk dieptepunt lijkt intussen het consumentenvertrouwen te zijn gekomen. De index die daarvoor wordt samengesteld ging voor de zevende keer achter elkaar omlaag en kwam eind vorige maand op -27, dat was nog eens drie punten lager dan in juli. Daarmee is het vertrouwen op hetzelfde niveau als in maart 1993.

Dat de koopbereidheid dit jaar al met 22 punten is gezakt treft vooral detaillisten die 'grote' artikelen verkopen, zoals koelkasten, tv's en computers. Voor de dagelijkse boodschappen hoeft dat niet teveel te betekenen. Wel lijkt de consument kieskeuriger en prijsbewuster te zijn geworden, zo melden analisten.

Ahold gaat intussen driftig door met internationaal kralen rijgen. Nadat maandag gemeld was dat de Chileense supermarktketen Santa Isabel (noodgedwongen) geheel wordt overgenomen, meldde de Zaanse grootgrutter gisteren dat dochteronderneming Ahold Polska vijf hypermarkten in Polen koopt voor €20 miljoen. Beleggers honoreerden dit een koersstijging van €1,03 tot €19,13. Morgen publiceert Ahold de halfjaarcijfers.

Kon. Olie kon gisteren profiteren van de stijgende olieprijzen op €48,15, dat was €1,44 winst. De oplopende olieprijzen werden mede veroorzaakt door de dreigende taal, die de Amerikaanse vice-president Dick Cheney gisteren uitte. Cheney houdt serieus rekening met een preventieve aanval op Irak om zo Saddam Hoessein van het toneel te laten verdwijnen.

Ordina kwam gisteren voorbeurs met de melding, dat in het eerste halfjaar de nettowinst (exclusief goodwill) met ruim 36% is gedaald tot €9,7 miljoen. Per aandeel daalde de winst van €0,45 tot €0,29. Het bedrijfsresultaat daalde met 34% tot €14,7 miljoen. Hoewel dat alles conform de verwachtingen was die de directie drie maanden geleden zelf had uitgesproken, zakte de koers van het aandeel €0,29 (4,92%) tot €5,60. Volgens Ordina-topman Ronald Kasteel vertoonde de markt waarin zijn bedrijf als IT-dienstverlener opereert, een grote mate van terughoudendheid. Als gevolg van prijs- en volumedruk zou de markt met 12 à 15% zijn gekrompen, zo schat hij. Tekenen van een marktherstel zijn er volgens hem nog steeds niet.

Toch noemde de Ordina-top de resultaten degelijk. "Gezien de marktomstandigheden zijn we het daarmee eens", aldus een analist van Effectenbank Stroeve.

Fors in reactie was CMG. Maandag spoot de koers plotseling omhoog, wat maandag resulteerde in een ruim 20% hogere slotnotering. Dat was reden genoeg om tot winstneming over te gaan: gisteren schoot de koers van CMG, die morgen de halfjaarresultaten publiceert, weer met €0,12 (9,6%) omlaag tot €1,13.

In de voedingsmiddelensector sloot Wessanen €0,09 lager op €8,46. Vandaag komt de onderneming het de halfjaarcijfers. Analisten houden rekening met een omzetdaling tot iets boven de €1,5 miljard, ruim €600.000 minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Desinvesteringen van niet-kernactiviteiten zijn daarvan de voornaamste oorzaak. Stroeve geeft beleggers het advies hun aandelen Wessanen te verkopen.

Met halfjaarcijfers komt vandaag ook het handelsconcern Hagemeyer. In afwachting daar steeg de koers van het aandeel€0,46 lager op €12,10.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.