De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kendrion voorzichtig in
verwachting voor dit jaar

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Kendrion, fabrikant van metalen en kunststof onderdelen, heeft een moeilijk halfjaar achter de rug. De nettowinst daalde in deze periode van €11,8 miljoen vorig jaar naar €5,8 miljoen terwijl de omzetdaling, die inzette na de aanslagen van 11 september, zich in de eerste helft van dit jaar voortzette. Dit resulteerde in een omzet van €424 miljoen tegen €461 miljoen vorig jaar. Het bedrijfsresultaat daalde met 27% naar €16,4 miljoen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
Jan Wolters ...minder orders voor billboards en lichtbakken ...
Vooral het eerste kwartaal van dit jaar was slecht en bleef met een winst van €2,2 miljoen ver achter bij de normale winst in deze periode van zo'n €7,6 miljoen. In het tweede kwartaal was er sprake van enig winstherstel. De omzet daalde net als in het eerste kwartaal autonoom met 6% maar de ingezette besparingen om de kosten in lijn te brengen met de gedaalde omzetten hadden resultaat.

Volgens bestuursvoorzitter Jan Wolters van Kendrion, het voormalige Schuttersveld, tonen de cijfers over juli en augustus een voorzichtig herstel in het derde kwartaal. Dit leidde tot het uitspreken van de verwachting dat het resultaat over de tweede helft van dit jaar beter zal zijn dan in de laatste zes maanden van vorig jaar. Wolters gaf toe dat hiermee de lat niet erg hoog ligt voor Kendrion aangezien de tweede helft van 2001 dramatisch slecht verliep. Over het hele jaar zal het resultaat beneden dat van vorig jaar liggen. Een expliciet cijfer wilde Wolters niet geven maar "Het zal in ieder geval boven de €9,6 miljoen liggen". Dit is de winst over de eerste helft van dit jaar opgeteld bij de winst over de laatste helft van vorig jaar.

Kendrion zag vooral de omzet in de industriële- en distributie-divisies afnemen door de vertraging van grote projecten. Hierdoor is volgens Wolters de brutomarge over de omzet bij deze divisies gestegen. Vooral de distributie had last van bezuinigingen in de reclamesfeer. "In moeilijke tijden wordt er het eerst bezuinigd op reclame. Dat zien wij in de afname van orders voor reclame-objecten als billboards en lichtbakken."

Bij de divisie automotive, die onderdelen aan de auto-industrie levert, heeft de omzet zich volgens Wolters het afgelopen halfjaar goed gehouden. Terwijl de toelevering van onderdelen onder druk stond maakte de levering van gereedschappen aan de auto-industrie dit verlies gedeeltelijk goed. Kendrion heeft vooral veel last van de malaise in de Duitse auto-industrie, die nog niet voorbij is. Een gunstige ontwikkeling is wel dat de toeleverancier er in is geslaagd de voorfinanciering die zij doen voor de industrie terug te brengen. De orderportefeuille voor de maanden september en oktober ziet er verder goed uit.

Ook de komende tijd zal Kendrion scherp op de kosten blijven letten, toch is Wolters terughoudend in het schrappen van veel arbeidsplaatsen. "Ik wil geen stoere jongen zijn en een persbericht de deur uitslingeren met de mededeling dat er 1000 man uitgaan, dat zal heel geconcentreerd gebeuren. Ik heb eerdere teruggangen meegemaakt en soms ga je er te hard in. Het kost je niet alleen geld om mensen kwijt te raken maar ook als je ze daarna weer terug wilt. Je kunt daarvoor een voorziening treffen maar dat vind ik de gemakkelijke weg. Je zult dit bij ons niet aantreffen. Je moet dat doen wat nodig is, als het nodig is doen we het ook", stelt de bestuursvoorzitter.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.