AMSTERDAM - De levering van 5500 lichte mitrailleurs aan Nepal heeft België dichtbij een regeringscrisis gebracht. Uiteindelijk is de schade beperkt gebleven tot het vertrek van de groene minister van Volksgezondheid en Milieu, Magda Aelvoet. De regeringspartijen sloten gisteren de rijen waardoor premier Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, opgelucht adem konden halen.
|
Aelvoet (Foto: AP)
|
Vermoedelijk haalt de regering nu wel de reguliere verkiezingen van volgend voorjaar. De christen-democratische oppositie spreekt niettemin van een "hypocriete toestand" en blijft eisen dat de levering wordt opgeschort. De premier liet gisteren weten gewoon door te gaan met zijn kabinet en ook de wapenleverantie aan Nepal door te zetten. "Het is de keuze tussen een jonge democratie die zich wil verdedigen en een terreurbeweging die een communistische dictatuur wil vestigen."
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken had in juli de goedkeuring van de wapenleverantie nog even door de ministerraad gejaagd, omdat het een mooie order is voor de Fabrique Nationale (FN) in Luik. Trots werd vorige week dan ook melding gemaakt van de levering van 5500 'Minimi's' (800 kogels per minuut) totdat duidelijk werd dat Nepal de klant was. In Nepal voert het regeringsleger een verwoede strijd tegen maoïstische rebellen en vallen er per maand honderden doden.
De EU wil waarnemers naar Nepal sturen voor de verkiezingen in november.