De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ook Namibië pakt
grond blanke boer

Van onze correspondent

   
 

Angst voor de toekomst kenmerkt de stemming onder blanke boeren in Zuid-Afrika, Botswana en - vooral - Namibië. In dat laatste land heeft de president Sam Nujoma zich vierkant achter het antiblanke optreden van zijn Zimbabwaanse collega, president Robert Mugabe, geplaatst.

"Ik ben het volkomen eens met wat daar gebeurt. Mijn vriend Mugabe rekent eindelijk radicaal af met het koloniale verleden", aldus Nujoma eerder deze week op het jaarcongres van zijn partij, de SWAPO. In die toespraak, uitgezonden via radio en tv, had hij een boodschap voor de blanke boeren in zijn land: "De arrogante blanke boeren moeten gehoorzamen aan ons landverdelingprogram. Wij zijn van plan om zeer binnenkort 192 boerderijen over te nemen die eigendom zijn van blanke buitenlanders, die er nooit zijn en die managers hebben aangesteld op hun grond."

Om geen onduidelijkheid te laten bestaan, zei Nujoma: "De landloze meerderheid van onze bevolking raakt ongeduldig. Als die arrogante blanke boeren en eigenaars ons beleid niet willen aanvaarden, is het morgen te laat."

De Namibische wetgeving zegt vooralsnog dat de regering bedrijven van commerciële boeren mag onteigenen als op die bedrijven niet of nauwelijks landbouw wordt bedreven. Volgens de wet komt het pas tot onteigening als de eigenaars niet bereid zijn hun land te verkopen. Op het SWAPO-congres is echter een resolutie aangenomen dat boerenbedrijven zonder compensatie kunnen worden overgenomen en dat hierbij geen sprake hoeft te zijn van een boer die gewillig is zijn grond te verkopen. Dus precies hetzelfde als wat op dit moment in Zimbabwe in praktijk wordt gebracht.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren de Zimbabwaanse president Robert Mugabe opgeroepen om een einde te maken aan het in beslag nemen van de boerderijen van blanke boeren. Volgens Annan dreigt er in Zimbabwe een hongersnood omdat door het regeringsbeleid de voedselproductie sterk gedaald is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.