De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bedrijven schuiven met zieken

Van onze correspondent

   
 

ENSCHEDE - Het Twentse bedrijf Nisroc begint volgende week met een experiment, waarbij bedrijven als een soort kwartetspel zieke werknemers met elkaar uit kunnen wisselen. Medewerkers die langer dan zes weken ziek zijn, worden ondergebracht bij een ander bedrijf. In onderling overleg wordt vervolgens aangepast werk voor hen gezocht.

Volgens directeur Harold Wagter moet op die manier worden voorkomen dat de zieken in de wao belanden: "Uit onderzoek is immers gebleken dat veel mensen die drie maanden of langer ziek thuis zitten, uiteindelijk arbeidsongeschikt worden verklaard."

Vooralsnog is er met name belangstelling vanuit het midden- en kleinbedrijf, maar ook zorginstellingen hebben zich inmiddels bij het Enschedese bureau gemeld om mee te doen aan het project Mensicos. De deelnemers betalen 1200 euro, waarna Nisroc de bemiddeling voor zijn rekening neemt.

Volgens Wagter worden veel medische klachten versterkt door externe factoren: "Je ziet dat onder meer bij rsi. Zodra er conflicten ontstaan op het werk, worden ook dergelijke medische klachten ernstiger. Wanneer deze mensen bij een andere onderneming worden ondergebracht, zijn ze echter vaak nog prima in staat ander werk te verrichten."

Wagter benadrukt dat alle partijen belang hebben bij de uitwisseling: "De bedrijven waar de zieke werknemers in dienst zijn, besparen op ziektekosten. Bovendien krijgen ze een vergoeding van het 'inlenend bedrijf'. Deze firma op haar beurt hoeft niet aan te kloppen bij een uitzendbureau en heeft dus ook niet te maken met de bijkomende detacheringskosten."

Passiviteit

"De zieke werknemer zakt intussen niet weg in passiviteit, behoudt het arbeidsritme en daarmee zicht op een baan", aldus Wagter. "Maar het uitgangspunt is dat het personeelslid uiteindelijk terugkeert naar de oorspronkelijke werkgever."

Nisroc richt zich in eerste instantie op de Twentse markt: "We hebben het via de Kamer van Koophandel geprobeerd na te gaan en voor zover bekend is een dergelijk systeem nieuw voor ons land. Mocht het hier aanslaan, dan kan het eventueel ook elders worden ingevoerd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.