De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wouter Bos biedt zich
bij PvdA aan als leider

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - PvdA'er Wouter Bos (39) wil de nieuwe leider worden van de Partij van de Arbeid. De ex-staatssecretaris van Financiën maakte gisteren onverwacht als eerste zijn kandidatuur bekend. Partijleider Jeltje van Nieuwenhoven en vice-fractievoorzitter Adri Duivesteijn, hoogst waarschijnlijk de enige tegenkandidaten, reageerden geïrriteerd en waren onaangenaam verrast met de bekendmaking.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 18kb)
Wouter Bos (Foto: ANP)
Volgens hen was de afspraak dat pas na de Algemene Politieke Beschouwingen de discussie over het leiderschap zou mogen beginnen. Van Nieuwenhoven moet in dit debat, de dag na Prinsjesdag, vol de strijd aangaan met premier Balkenende en de PvdA als oppositiepartij op de kaart zetten.

Van Nieuwenhoven, maar ook de rest van de fractie en het partijbestuur, meenden dat dit niet goed kan als zij op dat moment niet de onbetwiste partijleider is en haar mogelijke opvolgers zich al warmlopen in de coulissen.

Afspraken

"Het verrast mij, want we hadden wat anders afgesproken. Ik heb nu ook al mijn tijd nodig om me voor te bereiden op dat debat en daarna neem ik pas een beslissing over mijn kandidatuur", aldus Van Nieuwenhoven. Volgens partijvoorzitter Koole heeft Bos echter niet in strijd met gemaakte afspraken gehandeld.

Het partijbestuur stelde de bijeenkomst waarop de kandidaat-leiders zich presenteren uit tot 5 oktober. De leden kiezen pas in december een nieuwe PvdA-leider, die dan meteen de nieuwe fractievoorzitter is. Het is zeer ongebruikelijk dat de partijleden gaan over de benoeming van de fractievoorzitter.

Alom wordt verwacht dat Van Nieuwenhoven de strijd met Wouter Bos zal aangaan en dat haar kansen om als winnaar uit de bus te komen groot zijn. Zowel Van Nieuwenhoven als Bos kreeg tienduizenden voorkeursstemmen bij de Tweede-Kamerverkiezingen. Duivesteijn twijfelt nog of hij zich kandidaat moet stellen tegen deze twee populaire PvdA'ers. Hij staat wel veel meer voor een echte 'linkse' PvdA dan de andere twee. Bos vertegenwoordigde de afgelopen jaren meer de rechtervleugel en koerst nu met zijn wensen voor een volkspartij aan op het midden.

Enthousiast

Wouter Bos was gisteren teleurgesteld dat zijn kandidaatstelling slecht viel bij zijn concurrenten. "Volgens mij heb ik niets tegen de afspraken gedaan. Veel fractieleden hebben mij juist gevraagd om snel duidelijkheid te geven", aldus Bos, die enthousiast en gemotiveerd zegt te zijn om zijn partij er weer bovenop te helpen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.