De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Klokkenluider
Bos in opspraak

   
 

door Fred Soeteman DEN HAAG - Ad Bos, de klokkenluider van de bouwfraude, is in opspraak door een strafproces over internationale zwendel met 'Nigerianenbrieven'. In het Haagse justitiedossier staat Bos te boek als een der slachtoffers van de oplichterstruc die hem 438.000 gulden heeft gekost. De Amsterdamse advocaat mr. R.A. van der Horst suggereerde gisteren in de rechtszaal echter dat de heer Bos het slachtofferschap mogelijk heeft gebruikt omdat hij contante betalingen moest doen die hij niet kon verantwoorden. "Betalingen om opdrachten te verwerven op Sint Maarten wellicht?" opperde de raadsman.

Hij memoreerde dat Bos bij bouwbedrijf Koop Tjuchem werd ontslagen. "Hij chanteerde vervolgens zijn werkgever met een gestolen boekhouding, probeerde drie ton los te krijgen bij justitie en toen men niet zwichtte voor zijn misselijkmakende spelletjes heeft hij de boekhouding uiteindelijk afgegeven. Of hij zijn woning moet verkopen omdat werkgever en overheid hem kapot hebben gemaakt, zoals zijn boekje vermeldt, of dat hij dit moet doen als gevolg van de Nigerianen-truc of dat hij het helemaal niet hoeft te verkopen, zullen wij nooit weten."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Ad Bos ...Nigerianenbrieven... (Foto: Dijkstra bv)
Van der Horst verdedigde de 37-jarige Nigeriaan Sunday (Sunny) K., die terechtstond met de evenoude Charlie A. Zij worden ervan beschuldigd dat zij mensen in allerlei landen via faxbrieven en e-mails hebben verleid tot het storten van grote bedragen op bankrekeningen die zij controleerden.

Daarna zouden bijvoorbeeld loterijprijzen of nalatenschappen van soms meer dan 125 miljoen dollar vrijkomen, waarvan dan een flink percentage voor de gulle 'investeerders' zou zijn. Slachtoffers betaalden grif bedragen die tot vele tonnen in dollars opliepen en zagen nooit iets terug. Ook zijn gevallen bekend waar fors betaald moest worden voor een bijzondere tovertruc, waarbij zwarte papiertjes met speciale chemicaliën zo werden 'witgewassen' dat zij veranderden in dollarbiljetten. Een Belg betaalde 100.000 dollar voor deze zogenaamde chemische truc. In het geval van Ad Bos en diens zakenvriend A.R. Richardson werd een erfenis van 52 miljoen dollar voorgespiegeld.

Advocaat Van der Horst citeerde een verklaring die Ad Bos heeft afgelegd: 'Nu ik dit verhaal zo vertel, besef ik dat het bijna ongeloofwaardig is.'

De advocaat beaamde dit volmondig, ook met een verwijzing naar het boekje 'Bouwfraude', dat een broer van Bos heeft geschreven. "Het staat stijf van de methoden om mensen op te lichten en te benadelen, geld wit te wassen en regels te omzeilen."

Wellicht is Bos op het idee gebracht door Richardson, die "net zomin te vertrouwen is als Bos, hetgeen op Sint Maarten een feit van algemene bekendheid is", zei mr. Van der Horst. "Richardson heeft op Sint Maarten het bedrijfje Richman gehad. De mede-eigenaren Matzer en Vlaun zijn in 1999 veroordeeld naar aanleiding van een onderzoek wegens zwendel die vergelijkbaar is met Nigerianenbrieven."

Volgens Van der Horst is het "zeer onaannemelijk" dat Bos inderdaad slachtoffer is. Zijn redenering: als er dus geen oplichting is geweest, dan ook geen heling, en dan moet de cliënt worden vrijgesproken.

Officier van justitie mevr. mr. I. Meissen bleef echter bij haar eisen: een jaar tegen Sunny K. en drie jaar tegen Charlie A. Zij tekende erbij aan dat het aannemelijk is dat de mannen met anderen hebben samengewerkt en: "Sommigen zeggen dat je wel erg stom moet zijn om zo veel geld te storten op rekeningen van mensen die je helemaal niet kent. Daar trapt een normaal mens toch niet in?" De officier stelde echter vast dat het strafrecht ook "onnozelen" bescherming moet bieden.

De parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid was nog niet op de hoogte van de betrokkenheid van Ad Bos bij de Nigeriaanse bende. Volgens commissielid Adri Duivesteijn is het goed mogelijk dat Ad Bos geld van het bedrijf Koop Tjuchem heeft verloren aan de Nigerianen. Bos gaf namelijk in het jaar dat hij werkzaam was op het eiland St. Maarten, maar liefst 900.000 gulden uit. Duivesteijn wijst erop dat Ad Bos nog een keer gehoord zal worden door de commissie.

Uitspraak: 10 september.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.