De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 28 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Steeds meer
flexdocenten
voor klas

   
 

door Arianne Mantel AMSTERDAM - De flexibele docent is in opmars. In het onderwijs werken steeds meer uitzendkrachten en zelfstandigen die naast hun baan een paar uur per week lesgeven. Docenten kiezen liever voor de onafhankelijkheid die het freelancen met zich meebrengt. Hoewel het moeilijk in te schatten is hoe groot de zogeheten flexgroep is, is het aantal leraren volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) zo groot, dat er in september een speciaal lidmaatschap komt voor de groeiende groep zelfstandigen.

Uit peilingen van het AOb blijkt dat de samenstelling van de groep flexdocenten varieert: er zijn mensen die naast hun reguliere baan iets aan het onderwijstekort willen doen, maar er zijn ook kunstenaars die lesgeven aan de hogescholen. Wel is duidelijk dat het vaak maar om een paar uur les per week gaat. Daar zijn de scholen echter al heel blij mee.

Vooral particuliere scholen werken graag met freelancers. Het Luzac-college, bijvoorbeeld, dat ook constateert dat het een trend is om zelfstandigheid te verkiezen boven een vast contract. Zo werkt de particuliere Intercollege Business School met louter flexdocenten. Daar geven veelal mensen les die ook een bedrijf hebben.

Salarissen

De salarissen van flexdocenten verschillen nogal. Van 27 euro per uur voor een mavo-flexer tot 72 euro voor een docent aan de Business School.

Uitzendbureau Randstad, dat op 21 plekken in ons land onderwijspersoneel uitzendt, spreekt in het onderwijsblad van de AOb van steeds meer personeel dat zich aanmeldt. Op dit moment zijn er ongeveer 1000 mensen via Randstad aan het werk in het onderwijs, waarvan ruim de helft onderwijzend personeel is. Volgens Randstad is de uitzendbasis een goede try-out: zo kunnen aanstaande docenten uitvinden welke soort school en leerlingen hun het beste ligt. Sommige onderwijzers voelen zich meer thuis bij achterstandsleerlingen, anderen weer in een klas met hbo'ers.

De AOb is geen voorstander van het inzetten van veel freelancers of uitzendkrachten in het onderwijs. Als het namelijk slecht gaat met de economie, staat deze groep het eerst op straat. Bovendien vindt de AOb dat de flexdocent veel minder binding krijgt met de werkgever, leerlingen en collega-docenten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 28 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.