De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Belgische regering onder
vuur over wapenleverantie

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - In België is een politieke rel ontstaan nadat aan het licht is gekomen dat de Fabrique Nationale (FN) nabij Luik een exportvergunning heeft gekregen om 5500 lichte mitrailleurs te leveren aan Nepal.

Het Belgische kabinet heeft er voor de zomer toestemming voor gegeven, maar tot gistermiddag stond nog op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen dat Nepal een land in burgeroorlog is. En dan mogen er geen wapens worden geleverd.

Zowel de socialistische en groene regeringspartijen als de Vlaamse oppositie roken onmiddellijk bloed, ze willen de regering in de Kamer op het matje roepen. De Nieuw-Vlaamse Alliantie wil de regering zelfs aanklagen bij de Belgische Raad van State als ze niet terugkomt op haar beslissing, wat de regering-Verhofstadt vooralsnog niet van plan is.

De order van enkele tientallen miljoenen euro's komt de Belgische regering goed uit. De aloude FN is weliswaar de grootste fabrikant ter wereld van lichte wapens, maar draait marginaal. De Waalse deelregering is momenteel grootaandeelhouder maar wil snel geld zien en is op zoek naar een overnamekandidaat. Een mooie order van een 'nieuwe' klant werd dan ook als wapenfeit gelanceerd om de waarde van het bedrijf op te poetsen. De identiteit van de klant werd geheim gehouden, maar al snel bleek dat het Nepal was en toen waren de rapen gaar.

De Himalaya-staat voert al zes jaar een oorlog tegen maoïstische rebellen die het bewind omver willen werpen. Volgens Amnesty International zijn daarbij 7000 mensen om het leven gekomen. Maar volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, kan Nepal als een democratische staat worden gekenschetst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.