AMSTERDAM - Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben woedend gereageerd op het kabinetsbesluit dat werkgevers het loon van ziek personeel twee jaar moeten doorbetalen in plaats van een jaar. Het moment waarop een zieke werknemer in de wao komt, schuift daardoor een jaar op.
De werkgevers zijn boos omdat ze door het besluit hogere kosten krijgen. De vakbeweging eist alvast een aanvulling op het loon tot honderd procent.
De werknemersorganisaties zien weinig heil meer in het wao-overleg met het kabinet. Dat overleg staat gepland op donderdag 12 september. CNV-voorzitter Doekle Terpstra gaf aan helemaal geen zin meer te hebben in een gesprek. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en Unie MHP-voorzitter Ad Verhoeven beraden zich nog.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het onaanvaardbaar dat het kabinet nu al heeft besloten tot het doorbetalen van het loon in het tweede ziektejaar. "Dat kan niet gebeuren zonder garanties dat we in het tweede ziektejaar slechts 70 procent van het loon hoeven te betalen. Ook willen we gelijktijdige afschaffing van de wao-boetes voor grotere bedrijven, de Pemba-regeling", aldus een woordvoerder.
MKB-Nederland vindt het besluit een lastenverzwaring die alleen bij de werkgevers op het bordje komt.