door Fred Soeteman HAARLEM - Met gevangenisstraffen van 4,5 en 5 jaar wil justitie afrekenen met een bende Bosnische criminelen die Nederland heeft afgestroopt met honderden woninginbraken en winkeldiefstallen. "Mensen als zij zijn een plaag voor de samenleving", zo motiveerde officier van justitie mevr. mr. F.H.A. Schlingemann haar strafeisen tegen de eerste vier verdachten, Goran B. (31), Dago S. (34), Samir H. (25) en Albin T. (33).
"Dat het hier beter is dan in Bosnië, betekent niet dat je hier alles mag wegnemen en honderden mensen benadelen", zei de officier erbij. "Ik heb alle begrip voor hulp aan mensen die zijn getroffen door de oorlog daar, maar dit is niet de manier om aan geld en goederen te komen."
Noord- en Zuid-Holland, Friesland, Utrecht en Brabant - maar ook andere delen van het land - vormden het brede werkterrein voor bijvoorbeeld de 'hardlopers' van het gezelschap, zoals de mannen zich noemden die het op winkels hadden gemunt. Het sprekend voorbeeld van een afgetapt telefoongesprek: "Gaan we vandaag nog hardlopen?" Antwoord: "Nee, kan niet. Het is zondag."
Een strooptocht van één middag heeft de verdachten Goran en Dago bijvoorbeeld langs winkels gevoerd in Hoorn, Enkhuizen en Stede Broec. Ze richtten zich vooral op peperdure kostuums, pantalons, trainingspakken, jassen en poloshirts en hadden ten slotte zo veel geroofd, zo merkte een observatieteam van de politie, dat ze de buit met z'n tweeën nauwelijks meer konden versjouwen.
Centraal magazijn was een flat in de Bijlmermeer. Het lag en hing daar tjokvol met gestolen waar met de prijslabels er nog aan, waartoe ook zilverwerk, zoals bestek en kandelaars, horloges en andere sieraden behoorden, die vooral van woninginbraken afkomstig waren, evenals paspoorten, cheques, creditcards, laptops en camera's.
Het merendeel van de spullen was bestemd voor Bosnië. Vaak werden vrachten meegegeven met bussen die op die bestemming reden. Wat er moeilijk te verkopen was, ging naar Duitsland. Zilver, waaronder nogal wat erfstukken van diverse families, kon men op allerlei markten slijten. De enige vrouw in de bende, Valentina B. (30), had er haar vaste afnemers, zo komt uit de dossiers naar voren. Haar echtgenoot Bayazid N., volgens de officier van justitie overigens de 'hoofdinbreker', staat pas aanstaande dinsdag terecht.
De bendeleden mogen een lucratief bestaan hebben gehad, erg ontspannen kan het niet zijn geweest, getuige het werkschema van iemand als Goran B.. Als hij zijn 'sport' had bedreven, kon hij telkens pas drie dagen later opnieuw uit de startblokken: "Ik had veel stress. Ik was angstig, omdat het niet altijd lukte..."