De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Containers vol
dode zeehonden

   
 

door Bart Olmer EEMSHAVEN - Een afschuwelijke berg dode zeehonden puilt uit in een grote diepvriescontainer in de Eemshaven in Groningen. De kadavercontainer bergt circa 400 van de ruim 600 dode zeehonden die inmiddels zijn geborgen in de Nederlandse Waddenzee.

De dode dieren worden opgeslagen voor sectie over enkele weken in de Eemshaven. Het aantal groeit zo snel, dat binnenkort een extra diepvriescontainer geplaatst moet worden in de Eemshaven. "We vrezen ruim duizend dode zeehonden te bergen", aldus Lenie 't Hart van de zeehondencrèche Pieterburen. "Mogelijk sterft de helft van de Nederlandse populatie."

De dieren wordt in witte lijkenzakken diepgevroren. In oktober volgt een massale sectie op de dieren, onder leiding van viroloog Ab Osterhaus, hoogleraar aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. "Dat wordt echt lopendebandwerk", verzucht 't Hart.

Op de Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog zijn op de terreinen van de gemeentewerken kleine diepvriescontainers geplaatst. Als die tijdelijke opslagcontainers vol zijn met de genummerde kadaverzakken, worden de dode dieren overgebracht naar de Eemshaven.

"Het is afschuwelijk werk voor onze vrijwilligers op de Waddeneilanden om al die dode dieren van het strand te halen. Ze zien er prachtig uit, lijken zelfs lekker te slapen, maar zijn morsdood." Ook langs de Friese en Groninger vaste kust patrouilleren ploegen van de zeehondencrèche om dode dieren te bergen.

Sinds de uitbraak van het phocine distemper virus in mei zijn ruim drieduizend dode zeehonden geborgen langs de Duitse, Zweedse, Deense, Noorse, Duitse, Engelse en Franse kust. Veel dode dieren worden niet gevonden omdat ze afzinken voordat ze kunnen aanspoelen. In Nederland werd het eerste virusslachtoffer op Vlieland gevonden op 16 juni.

Na de secties worden de kadavers verbrand bij destructiebedrijf Rendac in het Friese Bergum.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.