De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 23 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Marcel Brands en Martin Jol staan ieder jaar garant voor een leuk elftal
De charme van RKC
   
 

WAALWIJK - Voorlopig heeft RKC er alweer 25 in liggen. Met 21 goals in drie bekerduels en de koppositie op de ranglijst van de Holland Casino Eredivisie na de 4-2 competitiezege op De Graafschap hebben de Waalwijkers een bliksemstart gemaakt. Een comfortabel ruggensteuntje voor de drastisch verjongde selectie. Er heerst tegenwoordig respect voor de Brabanders, die vijf jaar geleden nog werden uitgelachen als het lelijke eendje van het betaalde voetbal.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Ook dit seizoen heeft RKC weer een leuk elftal. Daarvoor staan Marcel Brands en Martin Jol garant. (Foto: WFA ERALD VAN DER AA)
"Het beleidsplan, dat ik toen geschreven heb, geldt nog steeds als rode draad voor wat hier gebeurt", zegt oud-speler en tegenwoordig algemeen directeur Marcel Brands. "Destijds was het een warboel, met veel oudere spelers en vijf huurlingen in de selectie. Doel was om je kapitaal op het veld te krijgen, zodat je niet in de problemen komt als het financieel eens tegenzit. Wat dat betreft, was de komst van Martin Jol essentieel. Dat was een van de eerste dingen die ik gedaan heb. Martin betekent een tactische meerwaarde, hij bezit autoriteit en uitstraling en niet onbelangrijk: hij werkt ook graag met jonge spelers."

Het technische beleid van RKC wordt bepaald door Brands en Jol. Het is opvallend hoe sterk het duo de club deze zomer gesaneerd heeft. Nou was dat nodig ook, omdat RKC de oudste ploeg had van de eredivisie. "Ik zat op een zondag op de bank en zag opeens dat we boven de dertig jaar gemiddeld zaten. Was toch effe schrikken", aldus Martin Jol. Tegenover het vertrek van onder anderen Govedarica, Nascimento en Kalezic stond daarom slechts de komst van een grote groep veelbelovende, maar veelal onbekende tieners. Te elfder ure werd Nikiforov nog vastgelegd. "We verjongen gefaseerd. Volgend seizoen gaat het verder. De enige les die ik geleerd heb, is dat je niet meer in januari al met spelers om de tafel moet gaan zitten", zegt Brands, die daarmee doelt op de achteraf te vroege beslissing om afscheid te nemen van Govedarica.

RKC Waalwijk moet op de kleintjes letten en vist in een vijver waar een stuk of tien clubs ook hun hengel uitgooien. "We hebben een klein scoutingteam, maar wij trekken werkelijk elke tip na, ook al blijkt dat vaak vergeefs. Aan de andere kant snap ik niet dat anderen het in bepaalde spelers niet hebben zien zitten. Lamey, Eddie Putter en nu weer Jason Oost. Bij Putter zag ik binnen een half uur dat dat wat bijzonders was. Die anderen kijken zeker niet goed genoeg. Oost was topscorer bij Feyenoord van de beloften. Hij is nu al publiekslieveling. Ik heb hem afgelopen weekeinde bewust niet man of the match gemaakt, zo blijft hij met beide benen op de grond. Het zit trouwens wel goed met zijn mentaliteit: de enige eis die hij stelde bij zijn komst was dat hij met de A-selectie mee mocht trainen", aldus Brands.

Volgens de directeur, wiens zoon Kevin (14) deel uitmaakt van de RKC-jeugd, is specialisatie het sleutelwoord in de opleiding. "Ik ben ervan overtuigd dat je het betaalde voetbal in kan als je daaraan voldoet. Met een goede trap zit je al op vijftig procent en met mentaliteit heb je 25 procent erbij." Na de basisopleiding wordt het Waalwijkse talent op een wijze onder handen genomen zoals dat bij een echte club hoort. "Op woensdag krijgen ze individuele training. Dat gebeurt in samenwerking met de spelers van het eerste elftal. Dan komt bijvoorbeeld Rick Hoogendorp de spitsen onder handen nemen en Zeljko Petrovic de middenvelders."

Ook Martin Jol is onderhand een clubman geworden die met liefde over 'zijn' RKC praat. Suggesties over grotere uitdagingen wuift hij weg. "Wat nou toe aan een betere club? Eigenlijk vind ik dat een belediging. Waar heb ik het in Nederland buiten de top drie nou beter dan hier? Ik vind het elk jaar weer een uitdaging en hier zaagt niemand aan mijn stoelpoten".

Ervaren spelers als Nascimento, Hoogendorp en Govedarica hebben de club destijds gered. "Maar die ploeg was niet eredivisiewaardig", aldus Jol. In de afgelopen drie seizoenen stond verkopen voorop. "Tim Cornelisse, Van de Leegte, Gudjonsson en Lamey hebben ons tientallen miljoenen opgeleverd, waarvan de helft misschien weer geïnvesteerd is. Dat is de levensader van de club." Inmiddels verkeert de Scheveninger in de luxe positie dat hij ervaren krachten kan aantrekken die zijn team direct beter maken. "Waardoor we nu een club hebben die relatief te klein is voor de spelers. Of omgedraaid, dat de spelers eigenlijk te goed zijn voor deze club."

Maar niet alle posities worden zomaar versterkt. RKC zocht een nieuwe linksback, maar kon hem niet vinden. Een opvolger voor rechtsback Lamey is er evenmin. "Want een club als deze hoort die zelf op te leiden", zo zet Jol de tering naar de nering. "Eigenlijk wel jammer, anders hadden we een serieuze bedreiging kunnen betekenen voor de top zes." Zo blijft RKC de club, die uit het niets voetballers naar boven brengt. En krijgen we dit seizoen te horen van jongens als Rogier Molhoek, Jason Oost, Eddy Putter en Serginho Greene. "En dat is natuurlijk wel de charme van deze club: dat we de openvallende plekken altijd weer invullen met onbekenden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 23 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.