De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 23 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Zakelijke drukkerijmarkt
is een vechtmarkt geworden'

Van een onzer verslaggevers

   
 

HILVERSUM - Roto Smeets De Boer wordt hard getroffen door de economische teruggang. Vooral de verkilling van de zakelijke markt voor drukwerk treft het concern diep. In de eerste helft van dit jaar werd verlies gemaakt bij de zogeheten business-to-business divisie PlantijnCasparie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Verdere gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk bij drukkerijconcern Roto Smeets De Boer. (Foto: Martin Hollering)
"De zakelijke drukkerijmarkt is een vechtmarkt geworden", aldus bestuursvoorzitter Hans de Jong van Roto Smeets De Boer. "Een terugval zoals deze heb ik nog nooit meegemaakt in dit segment. Als bedrijven moeten bezuinigingen, dan worden promotiecampagnes al snel in de wachtkamer gezet. Er zijn zelfs opdrachtgevers die niks meer doen."

De prijs is weer een heel belangrijk element geworden om opdrachten te verwerven. "Er worden momenteel prijzen in de markt gelegd waaruit toch blijkt dat een aantal concurrenten behoorlijk in paniek zijn", constateert De Jong. PlantijnCasparie doet maar ten dele mee aan die prijzenslag. "Voor een gezonde bedrijfsvoering moet je op een gegeven moment afhaken."

Het is volgens de topman niet onmogelijk om het concern aan te passen aan de woelige tijden. "Maar het is zeker geen routineklus. Dit is een dusdanig spontaan verval van de markt dat meer maatregelen nodig zijn." Gisteren kondigde het concern aan bij de offsetdivisie 90 banen te schrappen. Daarvoor is een voorziening van €1 miljoen getroffen. In totaal zijn nu in een periode van twaalf maanden 250 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Het eind daarvan is nog niet in zicht. Bij PlantijnCasparie zullen verdere gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn. De Jong wil daar echter nog niet op vooruitlopen. "Dat gesprek moet nog worden gevoerd." Roto Smeets De Boer wordt over de gehele linie geconfronteerd met teruglopende volumes, maar bij het drukken van consumentenpublicaties, de divisie Roto Smeets, valt de teruggang mee. Er is zelfs marktaandeel gewonnen. "De Noord-West-Europese drukmarkt als geheel is de afgelopen twaalf maanden met zo'n 4% teruggelopen", aldus de topman. "Wij hebben in die markt ons volume behouden."

De Jong deed zijn uitspraken in het kader van de halfjaarcijfers. De winst liep 40% terug tot €4,2 miljoen. Over heel 2002 zal de winstdaling naar verwachting uitkomen op 30%. De omzet liep in vergelijking met de eerste zes maanden van dit jaar met 7,6% terug tot €303,1 miljoen.

Daarbij kent het bedrijf een solide solvabiliteit en een ruime kaspositie. Maar dat komt niet tot uiting in de beurskoers van Roto Smeets De Boer. Op de beurs is het concern €90 miljoen waard, terwijl alleen al het eigen vermogen €140 miljoen bedraagt.

"Kennelijk hebben wij geen kans gezien om de aantrekkelijkheid van onze organisatie voor beleggers aan te tonen", trekt De Jong het boetekleed aan. "Onbekend maakt onbemind, denk ik dan maar. We zijn dan ook hard aan het nadenken hoe we aantrekkelijker kunnen worden voor beleggend Nederland."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 23 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.