De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 23 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Familie De Rijcke verkoopt
Kruidvat aan A.S. Watson

Van een onzer verslaggevers

   
 

RENSWOUDE - Een nazaat van de man die het imperium Kruidvat opbouwde, zit straks nog in de raad van bestuur, maar dat is dan ook de enige band die de familie dan nog met de onderneming heeft. Voor €1,3 miljard doet de familie De Rijcke haar drogisterijketen Kruidvat over aan A.S. Watson, een internationale groep van detailhandels- en productie-activiteiten in 17 landen in Azië en Europa.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Bestuursvoorzitter Dick van Hedel (r) van Kruidvat bezegelt de overname door A.S. Watson. (Foto: REUTERS)
Voor Watson betekent de overname "een aanzienlijke uitbreiding van haar Europese portefeuille". Voor Kruidvat is het "een zeldzame kans om de internationale ambities verder waar te maken". Voor de De Rijckes komt het neer op een flinke zak geld. In 2001 stond de familie De Rijcke in de Quote 500 van rijkste Nederlanders op een twaalfde plaats. Dat de familie in kwestie eigenaar was van een van 's werelds succesvolste winkelformules noemde Quote een publiek geheim. "Ik wil de kindertjes van de familie geen risico laten lopen", citeerde het bijtertje onder de zakenbladen bestuursvoorzitter Dick van Hedel van Kruidvat Holding in dat verband.

"Ik wil de familie er graag buiten laten", zegt Van Hedel ook in reactie op de overname door A.S. Watson, onderdeel van Hutchison Whampoa uit Hongkong. Voor hem is belangrijk dat Kruidvat aan de hand van A.S. Watson internationaal kan groeien, een ambitie die de van voedingsmiddelenconcern Numico afkomstige topman al langer koestert.

Het was dan ook Kruidvat Holding die het initiatief nam tot de gesprekken, zegt Van Hedel in een toelichting vanuit Hongkong. "De eerste contacten dateren van vijf maanden geleden. We zijn er historisch snel uit." En de familie? "Die heeft onze strategische overweging gevolgd en haar aandelen ter overname aangeboden", aldus de topman.

Tot Kruidvat Holding behoren Kruidvat en Trekpleister in Nederland, Superdrug in Groot-Brittannië, Kruidvat in België, een 50%-belang in Rossmann in Polen, Hongarije en Tsjechië en parfumerieketen ICI Paris XL in Nederland en België. A.S. Watson bezit in Azië Watsons Your Personal Store - naar eigen zeggen de grootste drogisterijketen in de regio - en in het Verenigd Koninkrijk Savers.

Met name in Groot-Brittannië lijken dan ook synergiemogelijkheden te liggen. Maar personele gevolgen heeft de overname ook daar niet, stelt Van Hedel. Kruidvat Holding heeft in zijn geheel meer dan 1900 verkooppunten en 24.000 medewerkers. A.S. Watson heeft ruim 1300 winkels en meer dan 27.000 werknemers. In Azië - onder meer Hongkong, op het Chinese vasteland en Taiwan- gaat het om 650 vestigingen, in het Verenigd Koninkrijk om 280.

Hutchison Whampoa is in Nederland bekend als meerderheidsaandeelhouder in overslagbedrijf ECT in Rotterdam. In Groot-Brittannië is het daarnaast partner van belbedrijf KPN. Samen bezitten beide bedrijven er een licentie voor umts, dat internet via de mobiele telefoon mogelijk moet maken. Daarvoor waren de twee ook in Duitsland in de race, totdat de Hongkong-Chinezen zich onverwachts terugtrokken.

De overname van Kruidvat moet nog worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteiten. Kruidvat zelf heeft zijn Franse dochter Nocibé verkocht aan de voormalige eigenaar van Nocibé en een aantal investeerders.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 23 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.