De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 23 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Schoorsteen blijft roken
bij bankverzekeraar ING

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - ING Groep heeft de eerste helft van dit jaar ondanks de moeilijke economische omstandigheden goed doorstaan. De operationele winst daalde licht met 2% tot €2,4 miljard en dankzij €173 miljoen aan baten steeg de nettowinst met 4% tot €2,8 miljard. De operationele winst per aandeel kwam uit op €1,22. Door het verslechterde economische klimaat zag ING zich genoodzaakt de voorziening voor kredietrisico's aan te vullen met €625 miljoen, vorig jaar was dit nog €275 miljoen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Voorzitter van de Raad van Bestuur Ewald Kist meldde dat de netto winst met 4% was gestegen tot euro 2837. (Foto: WFA FOTOBURO DIJKSTRA)
Bestuursvoorzitter Ewald Kist toonde zich dik tevreden met dit 'bevredigende resultaat in moeilijke tijden'. De operationele groei van de bankverzekeraar vindt hij 'niet slecht' en een toename van de omzet met 12% tot €40 miljard toont volgens hem aan dat 'de schoorsteen nog steeds rookt bij ING'.

In tegenstelling tot een aantal concurrenten in de bank- en verzekeringswereld, die zich genoodzaakt zagen tot een winstwaarschuwing, handhaaft ING de eerdere verwachting voor dit jaar waarbij werd uitgegaan van een operationele winst per aandeel die boven de €2,20 zal uitkomen.

Op de vraag of dit, gezien de resultaten over de eerste helft van het jaar, niet een zeer conservatieve schatting is, stelde Kist het al heel wat te vinden dat de verwachting wordt gehandhaafd. "We vinden dit verantwoord." Financieel directeur Cees Maas wees in dit kader op de risico's van verliezen op leningen. "Het is een erg onzekere situatie. Het gaat niet om een reeks van verschillende kleine verliezen. Bij de kleinere bedrijven aan de onderkant van de economie gaat het nog steeds goed. We zien nu grote zeer kredietwaardige bedrijven die van de ene op de andere dag omvallen. Dan gaat het ineens om miljoenen. Bij de divisie verzekeringen is er in de eerste helft sprake van een impairmentverlies op aandelen van €369 miljoen, voor het hele jaar zal dit uitkomen tussen de €500 en €550 miljoen. In de VS is voorlopig nog geen sprake van herstel. De verwachting lijkt misschien conservatief, maar we zullen blij zijn als we het halen", concludeerde Maas. ING heeft inmiddels €175 tot €180 miljoen afgeschreven op leningen aan WorldCom. "We hebben nu nog een exposure van €15 miljoen maar voor de rest zijn we clean."

De groei van de ING Groep kwam vooral voor rekening van de verzekeringstak. Die beleefde in het tweede kwartaal van dit jaar, ondanks de beleggingsverliezen van €369 miljoen, het beste kwartaal ooit met een omzetgroei van 13,6% tot €34,6 miljard en een toename van het operationele resultaat met 13% tot €1,6 miljard. In het resultaat zit een eenmalige bate van €79 miljoen.

Vooral in Amerika en Nederland was er sprake van een sterke verbetering van de resultaten terwijl ook de opkomende markten als Mexico, Korea en Japan goede zaken deden. De levenresultaten stegen autonoom met 13%. Vooral Nederland boekte een fraaie winst van 11%. Het resultaat van de schadeverzekeringen kwam uit op een autonome afname van 20%. In Nederland was er sprake van een daling van de resultaten met 26%.

De bancaire activiteiten van ING waren minder winstgevend. De operationele winst daalde door de hoge risicokosten (€625 miljoen) met 25% tot €701 miljoen in het eerste halfjaar. De baten namen toe met 3% tot €5,9 miljard. Tegenover lagere commissie-inkomsten en licht gestegen kosten stonden hogere rente-inkomsten.

De operationele kosten stegen het afgelopen halfjaar met 2,7%. Door sterke kostenreductie daalden de kosten met 0,8%. Vooral in de divisie verzekeringen was er sprake van een sterke kostenreductie met 4,2%.

Bij de bankactiviteiten stegen de kosten, door de sterke expansie van ING Direkt, met 1,3%. De efficiencyratio van de bankactiviteiten verbeterde van 68,9% naar 68,4%.

ING beschikt nog steeds over een grote herwaarderingsreserve die eind juni, voordat de beurzen kelderden, €3,8 miljard bedroeg. Op het dieptepunt van de beurs op 24 juli, was deze buffer nog €1,2 miljard en op dit moment is deze €2 miljard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 23 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.