De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politie gaat zelf op inbrekerspad
   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Politieagenten in de hoofdstad gaan zelf voor inbreker spelen om te controleren of woningen wel goed beveiligd zijn. Amsterdammers blijken het de inbrekers in de stad namelijk erg gemakkelijk te maken. Steekproeven van de politie wijzen uit dat één op de tien woningen op zeer eenvoudige wijze is te betreden.

De huizen zijn vaak slechts voorzien van sloten die met een simpele handeling te openen zijn en regelmatig staan deuren zelfs gewoon open. Daarbij gaat het ook nog eens vaak om deuren waarachter meerdere woningen schuil gaan.

Waarschuwingsbrief

De Amsterdamse politie is geschrokken van de bevindingen en gaat daarom actie ondernemen en zelf de woningen controleren. In koppels van twee geüniformeerde agenten gaan politiemensen de deuren langs en 'spelen' daarbij de rol van inbreker.

Ze bekijken hoe gemakkelijk de deuren te openen zijn. Als de deur open staat, trekken de agenten deze dicht en krijgt de bewoner een waarschuwingsbrief.

Inbrekers maken de laatste tijd veelvuldig gebruik van een zogenoemde 'flipper'; een stuk plastic dat vaak wordt gemaakt van een lege frisdrankfles. Hiermee worden deuren die niet goed op slot zitten simpel geopend. De agenten gaan op pad met dezelfde attributen als een notoire inbreker om de deuren van burgers te openen.

De politie kwam op het spoor van de vele open deuren, doordat er plotseling een hausse aan woninginbraken plaatsvond in het gebied rondom de Prinsengracht in het centrum van de stad. Vele tientallen huizen werden ineens bezocht door criminelen die vaak op identieke wijze te werk gingen.

Onderzoek wees vervolgens uit dat het slecht gesteld is met de beveiliging van veel woningen in vooral het centrum van Amsterdam. Daar biedt 10% van de bewoners de inbrekers een vrijwel vrije doorgang. In nieuwbouwwijken is het vaak beter gesteld met de inbraakpreventie, omdat daar veel wordt gewerkt met het Keurmerk Veilig Wonen van de politie.

Waarnemend hoofdcommissaris Joop van Riessen verwacht niet dat bewoners veel problemen zullen hebben met de actie. "Uiteraard kunnen wij ons voorstellen dat de eerste aanblik van twee agenten die met een flipper een voordeur benaderen een schrikreactie alsmede ongerustheid teweeg brengt. Maar dit slaat al snel om in opluchting, hetzij omdat de woning goed beveiligd blijkt, hetzij omdat de bewoner tijdig is gewaarschuwd."

De politiecommissaris benadrukt ook dat er alleen op klaarlichte dag door de politie zal worden 'ingebroken'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.