De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Transferloze periode stuit
op breed verzet

   
 

AMSTERDAM - De internationale voetbalwereld maakt zich op voor een juridisch gevecht tegen de invoering van de transferloze periode, die op 1 september ingaat en vier maanden duurt. Nu die datum bijna is bereikt, groeit het verzet tegen de bepaling uit het nieuwe transferreglement, zoals dat ruim een jaar geleden door de FIFA en de Europese Unie is overeengekomen.

Met name in Engeland klinken steeds meer tegengeluiden. "De Engelse bond, de clubs en de spelersagenten zijn tegen, heb ik gehoord", weet Martin van Ophuizen, zaakwaarnemer van het bureau No. 10. Een geluid dat ook zijn collega Humphry Nijman heeft opgevangen. "Ik weet van Engelse collega's dat zij juridische stappen voorbereiden tegen die bepaling. Maar niet alleen zij, ook Duitse, Spaanse en Franse collega's doen dat."

Nijman zelf oriënteert zich ook. "Mijn advocaat bestudeert nu het arbeidsrecht. Het kan niet zo zijn, dat een speler belemmerd wordt om zijn werk uit te voeren, zodat hij verplicht is zijn hand op te houden bij een uitkeringsinstantie."

Van Ophuizen, oud-prof en tevens jurist, heeft al iets opgevangen van voorgestelde aanpassingen van de bepaling. "Zo wordt geopperd de transferloze periode alleen voor internationale transfers te laten gelden en wordt er nagedacht over een maximum aantal transfers per seizoen als alternatief. Maar ik verwacht dat in eerste instantie zal worden getracht de bepaling omver te werpen."

Voor de binnenlandse markt is de transferloze periode vooralsnog geen feit, aldus Ad Dieben van de spelersvakbond VVCS. "Het bestuur betaald voetbal moet nog beslissen of de reglementswijziging wordt ingevoerd. Dat kan alleen met instemming van de centrale spelersraad en die heeft zich nog niet uitgesproken."

Gerard Slager, directeur van de werkgeversorganisatie FBO, twijfelt er niet aan dat de vertegenwoordigers van de spelers zich tegen de bepaling zullen uitspreken. "Het is niet in het voordeel van de spelers. Informeel is wel duidelijk dat het advies negatief zal zijn", aldus Slager. En ook de clubs zien er niets in. "Wij zijn altijd tegen iedere beperking van de vrijheid van contract geweest. Officieel is dat nog niet kenbaar gemaakt, maar dat komt ongetwijfeld als een club na 1 september een belangrijke speler kwijtraakt door een blessure en een vervanger wil aantrekken. Deze bepaling is ondoordacht en absoluut niet houdbaar en dat zal ook blijken. De macht van de reglementen kan niet verder gaan dan het wetboek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.