De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  TPG wil vanaf 2004
meer concurrentie
op postmarkt

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - TPG Post wil dat er versneld meer concurrentie komt op de Nederlandse postmarkt. Als het aan TPG ligt, mogen concurrenten vanaf 2004 ook poststukken tussen de 50 en 100 gram gaan bezorgen. Dat is twee jaar eerder dan Europese regels voorschrijven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
TPG stelt voor de prijs van postzegels tot 2007 slechts één keer te verhogen. (Foto: Friedlander)
Het is één van de voorstellen die TPG doet aan politiek Den Haag om tot meer concurrentie te komen. Het postbedrijf is ook voorstander van het opgeven van het monopolie op brieven van onder de 50 gram in 2007, maar alleen als de postmarkten in Duitsland en Groot-Brittannië tegen die tijd ook volledig worden vrijgegeven.

"We zijn voorstander van meer concurrentie op de Nederlandse postmarkt", zei directievoorzitter Harry Koorstra van TPG Post gisteren. "Maar alleen als Duitsland en Groot-Brittannië ook meedoen. Wat in Nederland kan, moet namelijk ook elders kunnen. We moeten niet de gekke Henkie van Europa willen zijn."

Het voorstel van TPG voorziet er ook in dat de concurrentie vanaf 2004 tegen betaling gebruik mag gaan maken van Nederlandse postkantoren. Buitenlandse postbedrijven die in ons land actief zijn, waaronder Deutsche Post, het Britse Royal Mail en het Franse La Poste, zouden daardoor in de kantoren bijvoorbeeld een loket kunnen openen voor het versturen van pakketten. TPG heeft er eveneens geen probleem mee als er in ons land postbussen van de concurrentie langs de weg komen te staan. Verder stelt het bedrijf voor de prijs van postzegels tot 2007 slechts één keer te verhogen. Die prijsverhoging zal onder de stijging van de inflatie blijven, zo benadrukt Koorstra.

De gisteren gepresenteerde toekomstvisie met de titel 'Op weg naar grenzeloze concurrentie' moet een bijdrage vormen in de discussie die TPG voert met politiek Den Haag over de verdere liberalisatie van de postmarkt. Doordat de staat vorig jaar heeft aangekondigd het belang in het postconcern terug te willen brengen van 43% naar 10%, wil Koorstra zekerheid hoe de marktregels de komende vijf jaar zullen zijn. "Het kan niet zo zijn dat de overheid op maandag haar stukken verkoopt, en op dinsdag de regels verandert", stelt Koorstra, die in verband met eventuele toekomstige aandelenemissies de financiële wereld graag duidelijkheid wil bieden.

De voorstellen van TPG gaan minder ver dan Opta zou willen. De toezichthouder heeft de staat geadviseerd de Nederlandse postmarkt zo snel mogelijk vrij te geven. Toenmalig staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer) liet in mei echter weten daar niets voor te voelen. Volgens haar zouden eerst de buurlanden van Nederland hun postmarkt meer toegankelijk moeten maken voor buitenlandse postbedrijven.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, dat sinds kort verantwoordelijk is voor de postmarkt, onderschreef dit standpunt gisteren. Dit najaar zal minister Herman Heinsbroek (Economische Zaken) een notitie over het postbeleid in de komende jaren naar de Tweede Kamer sturen. Naast de voordelen van de vrije markt hecht de bewindsman daarbij zeer aan een goede postbezorging, die door de concurrentie niet onder druk mag komen te staan. "Ook de brieven van en naar bijvoorbeeld Schiermonnikoog moeten zonder problemen bezorgd blijven worden", aldus de woordvoerder.

Koorstra wilde gisteren niet ingaan op vragen of TPG ook de post in afgelegen gebieden blijft bezorgen wanneer de postmarkt in ons land volledig geliberaliseerd is. "Zo ver ben ik nog niet", zei hij daarover.

Volgens Koorstra blijven vooral Frankrijk en Spanje weigeren hun markt verder open te zetten. "In die landen zullen we toegang tot de markt moeten krijgen via de overname van bedrijven, die ongeadresseerde post bezorgen. Er zal verder een doorbraak in de Europese politiek nodig zijn voordat we er ook geadresseerde post mogen rondbrengen."

Terwijl TPG nauwelijks toegang krijgt tot de Franse markt, timmert het Franse La Poste wel nadrukkelijk aan de weg in Nederland. Verder heeft Deutsche Post recent de aanval geopend op de sterke positie die TPG in ons land inneemt op het gebied van zakelijke post, dat aantrekkelijke inkomsten oplevert. "Ze willen de krenten uit de pap", waarschuwde Koorstra over de buitenlandse concurrentie. "Bovendien bezorgen ze maar twee dagen per week. Dat kan de kwaliteit voor de consument onder druk zetten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.