De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Saoedi's trekken
massaal geld uit
Amerika terug"

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - De relatie tussen Washington en Riaad heeft een nieuwe deuk opgelopen nu Saoedische investeerders miljarden aan investeringen hebben teruggetrokken uit de Verenigde Staten. Zij vrezen dat hun tegoeden in de nasleep van 11 september worden bevroren, zo meldt de Financial Times.

Vijftien van de negentien terroristen die vorig jaar met gekaapte vliegtuigen dood en verderf zaaiden in Amerika, hadden een Saoedisch paspoort. Als onderdeel van de 'oorlog tegen het terrorisme' onderzoeken Amerikaanse autoriteiten de tegoeden van tientallen Saoedische bedrijven en particulieren. Het vermoeden bestaat dat zij het geld gebruiken om terrorisme te financieren.

De Saoedi's, rijk geworden door olie-inkomsten, zijn grote investeerders in de VS. Analisten denken dat circa 400 miljard tot 600 miljard dollar aan Saoedisch vermogen is belegd op de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten en in Amerikaans vastgoed. Daarvan zou sinds 11 september zo'n 100 tot 200 miljard zijn doorgesluisd naar Europese rekeningen, aldus de Financial Times.

Het terugtrekken van tegoeden zou in een verdere stroomversnelling kunnen geraken, zo waarschuwt Youssef Ibrahim van de Raad van Buitenlandse Betrekkingen. Hij zit in een team dat de Amerikaans-Saoedische betrekkingen opnieuw onder de loep moet nemen. Ibrahim wijst op de megaclaim van 100 biljoen dollar die nabestaanden van slachtoffers van 11 september vorige week indienden tegen onder meer islamitische liefdadigheidsinstellingen en banken in Saoedi-Arabië. Ook drie prominente leden van de koninklijke familie werden in de aanklacht opgenomen. Eerder deze maand wees een Amerikaanse denktank het Pentagon erop dat de Saoedi's niet meer als partner moeten worden gezien, maar als "de kern van het kwaad".

Psychologisch

Saoedi's dreigen nu op hun beurt de Amerikaanse regering en mediaorganisaties aan te klagen wegens psychologische en financiële schade die zij na 11 september zouden hebben geleden. Het gaat vooral om studenten die volgens de Saoedische advocaat Katib al-Shamri "gedwongen werden de Amerikaanse universiteiten te verlaten". Al-Shamri is lid van een internationaal team van advocaten dat de verdediging van gevangenen op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba voor zijn rekening neemt. Meer dan honderd Saoedi's zitten daar achter de tralies. De advocaat probeert nu geld te verzamelen om de gerechtelijke procedures te kunnen starten.

Saoedi-Arabië was altijd de belangrijkste partner van Amerika in de Golfregio. Riaad verzocht de Amerikanen troepen te sturen nadat Saddam Hoessein Koeweit was binnengetrokken. Nu de VS Irak opnieuw dreigen aan te vallen, heeft Saoedi-Arabië de Amerikanen laten weten dat er geen aanvallen vanaf Saoedisch grondgebied ondernomen mogen worden.

De stationering van Amerikaanse troepen op de 'heilige grond van Saoedi-Arabië' was voor Osama bin Laden de voornaamste reden om zijn jihad tegen de VS te beginnen.

De FBI heeft gisteren het signalement verspreid van een Saoediër die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. De FBI verzoekt om aanhouding van een de 21-jarige Saoediër Saud al-Rasheed, die "bewapend en gevaarlijk" zou zijn. Het paspoort van Al-Rasheed is gevonden tussen materiaal dat aan enkele van de negentien plegers van de aanslagen toebehoorde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.