De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Musharraf grijpt
absolute macht

Van onze correspondent

   
 

ISLAMABAD - Generaal Pervez Musharraf, de Pakistaanse president, heeft gisteren veranderingen in de grondwet van zijn land doorgevoerd die hem de komende vijf jaar van de bijna absolute macht verzekeren, zelfs wanneer de verkiezingen in oktober tot een burgerregering zouden leiden. De generaal kwam in oktober 1999 in een geweldloze staatsgreep aan de macht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
President Musharraf (Foto: AP)
Ongeacht de verkiezingsuitslag blijft Musharraf de volgende vijf jaar president en militair opperbevelhebber. Als staatshoofd benoemt hij de bevelhebbers van leger, luchtmacht en marine. In zijn 'stiekeme staatsgreep' van gisteren heeft hij zichzelf ook de grondwettelijke bevoegdheid toegekend het parlement te ontbinden. De maatregel voorziet bovendien in de oprichting van een 'nationale veiligheidsraad' die de regering controleert en die wordt voorgezeten door Musharraf persoonlijk.

Omdat Musharraf zich inmiddels heeft opgewerkt tot de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme, blijft hem in dit geval kritiek van Washington op zijn antidemocratische besluit vermoedelijk bespaard. De binnenlandse oppositie echter schreeuwde gisteren in Islamabad 'verraad' en 'onrechtvaardigheid'.

"Een individu heeft het recht niet de grondwet te veranderen. Dat is het voorrecht van het parlement", zei Raza Rabbani, secretaris-generaal van de Pakistaanse Volkspartij, het politieke vehikel van de verbannen ex-premier Benazir Bhutto. "Het is buitengewoon ongelukkig dat de nieuwe volksvertegenwoordiging al met ontbinding wordt bedreigd nog voor zij is gekozen."

Over Musharrafs democratische gezindheid hoeft sinds gisteren geen twijfel meer te bestaan. Wetend dat een meerderheid van de bevolking tegen een veiligheidsraad is, zette hij zijn streven naar de absolute macht voort met het argument dat 's lands stabiliteit ermee is gediend.

De vraag of het parlement zijn voorstel nog moet goedkeuren, veroorzaakte zelfs een kleine woedeaanval. "Ik heb mijn voorstel ondergebracht in de grondwet. Pakistans hoogste gerechtshof heeft mij daartoe de macht gegeven. Ik heb de goedkeuring van het parlement niet nodig", riep hij boos.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.