ISLAMABAD - Generaal Pervez Musharraf, de Pakistaanse president, heeft gisteren veranderingen in de grondwet van zijn land doorgevoerd die hem de komende vijf jaar van de bijna absolute macht verzekeren, zelfs wanneer de verkiezingen in oktober tot een burgerregering zouden leiden. De generaal kwam in oktober 1999 in een geweldloze staatsgreep aan de macht.

|
President Musharraf (Foto: AP)
|
Ongeacht de verkiezingsuitslag blijft Musharraf de volgende vijf jaar president en militair opperbevelhebber. Als staatshoofd benoemt hij de bevelhebbers van leger, luchtmacht en marine. In zijn 'stiekeme staatsgreep' van gisteren heeft hij zichzelf ook de grondwettelijke bevoegdheid toegekend het parlement te ontbinden. De maatregel voorziet bovendien in de oprichting van een 'nationale veiligheidsraad' die de regering controleert en die wordt voorgezeten door Musharraf persoonlijk.
Omdat Musharraf zich inmiddels heeft opgewerkt tot de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme, blijft hem in dit geval kritiek van Washington op zijn antidemocratische besluit vermoedelijk bespaard. De binnenlandse oppositie echter schreeuwde gisteren in Islamabad 'verraad' en 'onrechtvaardigheid'.
"Een individu heeft het recht niet de grondwet te veranderen. Dat is het voorrecht van het parlement", zei Raza Rabbani, secretaris-generaal van de Pakistaanse Volkspartij, het politieke vehikel van de verbannen ex-premier Benazir Bhutto. "Het is buitengewoon ongelukkig dat de nieuwe volksvertegenwoordiging al met ontbinding wordt bedreigd nog voor zij is gekozen."
Over Musharrafs democratische gezindheid hoeft sinds gisteren geen twijfel meer te bestaan. Wetend dat een meerderheid van de bevolking tegen een veiligheidsraad is, zette hij zijn streven naar de absolute macht voort met het argument dat 's lands stabiliteit ermee is gediend.
De vraag of het parlement zijn voorstel nog moet goedkeuren, veroorzaakte zelfs een kleine woedeaanval. "Ik heb mijn voorstel ondergebracht in de grondwet. Pakistans hoogste gerechtshof heeft mij daartoe de macht gegeven. Ik heb de goedkeuring van het parlement niet nodig", riep hij boos.